Dagbesteding nr. 1, 2018

  Een nieuw jaar, een nieuwe naam! AS heet vanaf nu Dagbesteding. Hier is voor gekozen omdat de doelgroep van het blad veel breder is dan activiteitenbegeleiders. In dit eerste nummer van Dagbesteding laten we al iets zien van die verbreding. Want naast alle vertrouwde rubrieken maken we ook een uitstapje naar een penitentiaire inrichting.

  Redactioneel: Een nieuwe titel: Dagbesteding!

  In het laatste nummer van AS kondigden we het al aan: AS heet vanaf nu Dagbesteding. We hebben hiervoor gekozen omdat de doelgroep van het blad veel breder is dan alleen de activiteitenbegeleider.

  Ouderen in een rockband, popkoor of jazzorkest

  Ouderen die in een rockband spelen of hiphop dansen. Die zingen in een popkoor of in een jazzorkest spelen. Een Brei Atelier dat modeaccessoires maakt voor de Bijenkorf. Zorginstelling Florence in Den Haag maakt het allemaal mogelijk. Het project Florence Actief heeft tot doel mensen van zestig jaar en ouder gelukkiger, vitaler en gezonder te maken.

  10 vragen aan – Menno Hoekstra: ‘Het is een leuk spel om iedereen tevreden te houden’

  Bij Kringloopbedrijf De Lokatie in Amsterdam werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Sommigen hebben een psychiatrische achtergrond, anderen hebben een verstandelijke beperking of zijn voormalige vluchtelingen. Ook werken er ‘normale’ vrijwilligers. Directeur Menno Hoekstra stond ruim twintig jaar geleden aan de wieg van het bedrijf. ‘Wij kijken niet naar de beperkingen van onze medewerkers maar naar hun competenties.’

  Pasklaar: Praten over geld

  Op zoek naar leuke, passende activiteiten voor je cliënten? De activiteitenkaarten van Pasklaar kunnen je hierbij helpen en inspireren. Pasklaar biedt online keuze uit meer dan 700 creatieve, recreatieve of educatieve kaarten. De activiteiten zijn onderverdeeld in tien rubrieken. De kaarten zijn geschreven doorcollega- activiteitenbegeleiders en zijn daardoor zeer praktisch, overzichtelijk en eenvoudig toe te passen in de praktijk. Dagbesteding publiceert elke maand een andere kaart.

  Pasklaar in de praktijk: ‘We kochten snoep voor een cent’

  Geld is een onderwerp waarmee je alle kanten op kunt. Je kunt liedjes zingen over geld of cliënten spreekwoorden over geld laten afmaken. Je kunt vragen over vroeger stellen of over de rol die geld in het huidige leven van de cliënt speelt. Geld is een veelzijdig thema voor een activiteit.

  Goed idee: De leegte en verwarring van dementie ervaren

  Hoe voelt het om dementie te hebben? In haar boek Hou vast confronteert ontwerper Evie Sparidaens de lezer met de leegte, de verwarring en vooral de onophoudelijke zoektocht naar houvast. Met dit boek en de gelijknamige documentaire vraagt ze aandacht voor gevoelens en emoties van mantelzorgers en hun dierbaren met dementie.

  In de schoolbanken: Dagelijks bewegen van ouderen stimuleren

  Voor kwetsbare ouderen is het goed om in beweging te blijven. Welke activiteiten kun je deze doelgroep aanbieden? En hoe stimuleer je dagelijks bewegen binnen de organisatie waar jij werkt? Tijdens de opleiding Senioren Beweegbegeleider krijg je antwoord op deze vragen.

  Werken met moordenaars en oplichters

  Bij dagbesteding denken we in eerste instantie aan de zorg voor kwetsbare doelgroepen. Maar er zijn ook andere sectoren waar dagbesteding wordt aangeboden. Journaliste Maja Haanskorf bracht een bezoek aan een penitentiaire inrichting, ofwel een gevangenis, en sprak met arbeidsmedewerker Huib Mess. ‘Er zit hier van alles tussen, van moordenaars en zedendelinquenten tot oplichters en geestelijk gestoorden.’

  Column: Soms is minder juist meer!

  Van nature ben ik een activiteitenbegeleidster die houdt van groots denken. Grote projecten, uitgebreide activiteiten en veel bijdragen aan de dagbesteding van onze cliënten. Dit is prima, maar soms gaat welzijn juist om kleine dingen.

  Commercie meets welzijn, met succes

  Welzijnswerkers en ondernemers, gaat dat wel samen? Ja, zo bewijzen ze in Roermond. Daar creëerden stichting PSW en maatschappelijk ondernemer Rendiz De Graasj, een plek waar mensen met een ondersteuningsvraag of een afstand tot de arbeidsmarkt leren en werkervaring opdoen. ‘We willen kandidaten bij De Graasj kansen bieden om hun talenten ontplooien.’

  Werken met jezelf: Ligt jouw focus op doen of op zijn?

  Zorgprofessionals zijn doeners. Ze zijn gewend aan te pakken, te regelen, te organiseren. In het onlangs verschenen boek ‘Werken met jezelf’ maakt Bianca Vugts onderscheid tussen DOEN en ZIJN. Bij DOEN gaat het om handelen en plannen uitvoeren. ZIJN gaat over hoe je dingen doet, waarbij voelen en beleving centraal staan. Meer aandacht voor ZIJN kan je werk niet alleen effectiever maar ook prettiger maken.