Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

TSN ontslaat opnieuw medewerkers

TSN Thuiszorg ontslaat opnieuw medewerkers in de gemeente Stadskanaal (Groningen) en Kampen (Overijssel).
Ontslagen bij TSN
Foto: ANP XTRA

In Stadskanaal krijgen 140 mensen in de huishoudelijke hulp met een vast contract ontslag. Bij 18 medewerkers met een contract voor bepaalde tijd, wordt het contract niet verlengd. In Kampen krijgen 34 medewerkers met een vast contract ontslag. In mei waren dat al 76 medewerkers in deze gemeente.

Hulp bij huishouden

Stadskanaal stopt per 1 oktober met het afnemen van hulp bij het huishouden (HH1), zo verklaart de thuiszorgorganisatie. Ook in Kampen kunnen de inwoners die tot 1 juli gebruik maakten van hulp bij het huishouden via de Wmo, hulp kopen tegen een eigen bijdrage. De organisatie zegt de situatie te betreuren, maar helaas niets anders te kunnen.

Thuiszorgaanbieder TSN gaat de loonsverlaging bij 43000 werknemers niet terugdraaien. Vérian in Apeldoorn kreeg vorige week wel die opdracht van de rechter.

Ook in Stadskanaal kunnen de inwoners huishoudelijke hulp kopen tegen een eigen bijdrage. Deels wordt de hulp betaald uit de Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT). Volgens directeur Zion Jongstra zegt dat de gevolgen voor de cliënten en medewerkers enorm zijn. Slechts 20 procent wil in Stadskanaal gebruik maken van de HHT, zo zou blijken uit een eerste navraag bij Wmo-cliënten. Volgens TSN omdat de meeste cliënten een te kleine portemonnee hebben om de bijdrage te kunnen betalen.

Eigen bijdrage

In kampen is de eigen bijdrage voor hulp bij het huishouden 15 euro per uur. Dat ligt volgens TSN fors hoger dan de verlaging van de eigen bijdrage naar 5 uur in andere gemeenten.

Ontslag

Landelijk heeft TSN in tientallen gemeenten al honderden ontslagen aangezegd. Landelijk vallen er bij TSN Thuiszorg bijna 650 ontslagen van medewerkers in vaste dienst. Voor alle medewerkers die boventallig zijn verklaard  is een sociaal plan van toepassing.

Irma Does (46) uit Tilburg houdt na tien jaar werken in de thuiszorg haar ogen open voor nieuwe mogelijkheden. In december ging de huishoudelijke tak van haar werkgever Thebe met bijna tweeduizend medewerkers failliet. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.