Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

TSN Thuiszorg schrapt 650 banen

De grootste thuiszorgorganisatie van Nederland gaat 650 banen schrappen en wordt gedwongen loon van duizenden medewerkers te verlagen. Een sociaal slagveld volgens directeur Jongstra.
TSN schrapt banen
'Visieloos snoeien in de thuiszorg veroorzaakt een sociaal slagveld' - Foto: ANP XTRA

Directeur Zion Jongstra zegt tegen Zorgvisie dat het niet bij die 650 banen blijven als de tarieven voor huishoudelijke hulp niet omhoog gaan. Het schrappen is een gevolg van het 'desastreuze' beleid van staatssecretaris Van Rijn: 'We worden gedwongen lonen te verlagen en medewerkers ontslag aan te zeggen in gemeenten die helemaal stoppen met de financiering van thuishulp.'

Slagveld

Jongstra zegt dat hij begrijpt dat er bezuinigd moet worden, maar dat wat nu aan de hand is, noemt hij 'visieloos snoeien' dat een 'sociaal slagveld' veroorzaakt. Hij verwacht dat de ontslagen mensen waarschijnlijk als alfahulp aan de slag kunnen. TSN gaat hen wel van werk naar werk begeleiden, maar de directeur denkt dat er voor deze mensen geen werk in loondienst is.

Thuishulpen zitten in onzekerheid of ze misschien overgenomen worden door een andere organisatie. Of niet, en dus werkloos worden. Overname betekent ook loon inleveren. Lees hier meer >>

Thuishulp

In januari van dit jaar maakte TSN thuiszorg al bekend zo'n 200 medewerkers te ontslaan, omdat tien gemeenten besloten te stoppen met financiering van de thuishulp. Jongstra voorspelt dat er nog tienduizenden banen verdwijnen bij thuishulporganisaties. Hij wil dat Van Rijn ingrijpt en bijvoorbeeld minimumtarieven opleg of gemeenten verbiedt thuishulp te schrappen.

De budgetten voor huishoudelijke hulp dalen in rap tempo. Veel mensen zijn hun baan verloren. Voor wie nog wel werk heeft, zijn de arbeidsvoorwaarden verslechterd en is de toekomst onzeker. Thuiszorgmedewerkers luchten in het Zorg + Welzijn magazine (verschijnt 8 mei) van mei hun hart. 'Het is een rotzooi in de zorg en ouderen zijn er de dupe van.'

Alexandra Sweers

Of registreer je om te kunnen reageren.