Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe subsidieronde voor werk en opleiding van professionals

Vanaf 15 mei tot 15 juni kunnen werkgevers in de zorg en welzijnssectoren zich inschrijven met een goed plan om nieuwe mensen in te laten stromen in de sector. Het zogenoemde SectorplanPlus gaat een tweede tijdvak in. Werkgevers kunnen subsidie krijgen om eigen personeel te scholen, maar ook voor de instroom en opleiding van nieuw personeel.
foto AdobeStock

Het doel van de meerjarige subsidie die het ministerie van VWS uitzet in de zorg- en welzijnsector, is om de krappe arbeidsmarkt te ondersteunen, nu en in de toekomst. Er dreigt namelijk een ernstig tekort aan deskundige professionals, vooral in de ouderenzorg, maar ook in het sociaal domein. Uit berekeningen blijkt dat de werkgelegenheid in de sector tot en met 2022 stijgt met zo’n 200.000 mensen. Daarom heeft het ministerie een meerjarige subsidie gepland, die wordt verdeeld in verschillende perioden van aanvraag en toekenning.

Subsidieregeling

Voor SectorplanPlus heeft het ministerie van VWS in totaal 320 miljoen euro gereserveerd. Het grootste deel – 260 miljoen – is geoormerkt voor de verpleeghuissector. De rest van de van het geld – in totaal 60 miljoen – is voor de overige sectoren in Zorg en Welzijn. SectorplanPlus is een subsidieregeling gebaseerd op cofinanciering, dat betekent dat de projectpartner of de aanvragende partij ook meefinanciert. Vanaf 15 mei tot 15 juni kunnen aanvragen door werkgevers worden ingediend. Het ministerie streeft ernaar begin augustus de toekenning van subsidies bekend te maken.

Kwalificerend beroepsonderwijs

Er zijn verschillende activiteiten mogelijk die ondersteund kunnen worden met de SectorplanPlus –subsidie. Het gaat om kwalificerend beroepsonderwijs op mbo en hbo-niveau. Maar ook om korte en langere trainingen en opleidingen van 1 tot 16 dagen. Professionals moeten wel in de clientenzorg werkzaam zijn of er gaan werken. Ook scholingsactiviteiten voor werk- en praktijkbegeleiders, gericht op begeleiding van nieuw in te stromen mensen, komen in aanmerking voor subsidie.

Via deze link kun je het programma van eisen downloaden voor het SectorplanPlus voor Zorg& Welzijn>>

Scholingstraject

Dit is de tweede aanvraagronde. In de eerste ronde van 22 november tot 5 december 2017 hebben ruim 1250 werkgevers ingetekend. De minister heeft vanwege het groot aantal inschrijvingen het bedrag verhoogd van 30 miljoen naar 80 miljoen euro. Volgens het ministerie wordt verwacht dat zo’n 58.500 scholingstrajecten, met cofinanciering uit de eerste ronde, worden uitgevoerd.

Meer weten over de subsidiemogelijkheden? Kijk dan op www.sectorplanplus.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.