Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekteverzuim in sociaal werk neemt verder toe

De stijging van het ziekteverzuim die in de eerste helft van 2017 al zichtbaar was, is in de tweede helft van 2017 doorgezet. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Over heel 2017 gezien is het gemiddelde ziekteverzuim in het sociaal werk gestegen tot 5,7 procent. In de jeugdzorg is het ziekteverzuim nog iets hoger, namelijk 5,8 procent.
Ziekteverzuim in sociaal werk neemt verder toe
Foto: iStock

Het gemiddelde verzuimcijfer van de Nederlandse arbeidsmarkt is 4,0 procent. Het gemiddelde verzuimcijfer van de sector zorg en welzijn (inclusief kinderopvang) is 5,3 procent. De cijfers van het sociaal werk en de jeugdzorg zijn dus hoog te noemen.

Sociaal werk

Sinds 2013 schommelt het verzuim in het sociaal werk rond de vijf procent. In 2016 nam het verzuim in deze sector toe tot 5,3 procent en deze stijgende lijn is in 2017 dus doorgezet met een jaargemiddelde van 5,7 procent.

Breed welzijn en maatschappelijke opvang

Binnen het verzuim in het sociaal werk maakt het CBS onderscheid tussen verzuim in verschillende sectoren zoals breed welzijn en de maatschappelijke opvang. In de subbranche breed welzijn is het verzuim tot en met 2015 gedaald met 4,9 procent als laagste percentage. Sinds 2016 neemt het snel toe. In 2016 lag het verzuim op 5,2 procent, in 2017 op 5,9 procent. In de maatschappelijk opvang is het verzuim grilliger. Het laagste verzuimpercentage is te zien in 2013. Toen was het 5,2 procent. De jaren daarop nam het toe en weer af. Opvallend is wel dat het in 2017 ten opzichte van 2016 weer fors is toegenomen, van 5,5 naar 6,5 procent.

Jeugdzorg

In de jeugdzorg was het verzuimcijfers jarenlang constant. Van 2012 tot en met 2014 was dit 5,3 procent. In 2015 werd een stijging ingezet naar 5,6 procent en die stijging zette in 2016 door naar 5,8 procent. In 2017 bleef het verzuim met een jaargemiddelde van 5,8 procent weer constant.

Hoe wordt het berekend?

Om het gemiddelde ziekteverzuim te kunnen berekenen, heeft het CBS de volgende definitie gehanteerd voor het ziekteverzuimpercentage: ‘Het ziekteverzuimpercentage (ZVP) is gedefinieerd als het totaal aantal ziektedagen van de werknemers, in procenten van het totaal aantal beschikbare (werk-/kalender)dagen van de werknemers in de verslagperiode, inclusief het verzuim langer dan een jaar en exclusief zwangerschaps- en bevallingsverlof.’

Arbeidsmarktorganisatie FCB maakte twee factsheets over het ziekteverzuim in het sociaal werk en de jeugdzorg. Bekijk ze hier >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.