Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Eigen bijdrage huishoudelijke hulp tijdelijk lager

De eigen bijdrage die mensen moeten betalen wanneer ze gebruik maken van de Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) wordt tijdelijk verlaagd. Gemeenten kunnen met geld van het Rijk de eigen bijdragen voor hulp verlagen tot 5 euro per uur.
Eigen bijdrage huishoudelijke hulp tijdelijk lager
Foto: ANP XTRA

Staatssecretaris Martin van Rijn heeft dit laten weten in een brief aan de Tweede Kamer. Het doel van de verlaging is dat het financieel aantrekkelijker wordt om de toelage te gebruiken en daarmee ook de huishoudelijke hulp te houden.

Eigen bijdrage

Om een groot deel van de banen van huishoudelijkehulpen overeind te houden, heeft staatssecretaris Van Rijn vorig jaar 190 miljoen euro uitgetrokken voor de toelage. Cliënten kunnen 12,50 euro subsidie krijgen voor huishoudelijke hulp, als ze zelf een deel uit eigen zak betalen. Dat was eerst 10 euro per uur, nu kunnen gemeenten dat bedrag verlagen tot 5 euro. Het is de bedoeling dat cliënten na verloop van tijd geleidelijk een passende eigen bijdrage gaan betalen, aldus de staatssecretaris in de brief.

Toelage

De HHT of ook wel de dienstencheque zou 19.000 banen moeten behouden. Maar dat is volgens TSN-directeur Zion Jongstra nog maar zeer de vraag zo stelde hij begin dit jaar in dagblad Trouw. Van de in totaal 60.000 TSN-cliënten gebruiken nu nog maar 210 mensen de toelage.

Eind vorig jaar hebben gemeenten massaal plannen ingediend voor de besteding van de gelden bij de ministeries van Volksgezondheid en Sociale Zaken. Maar de uitwerking laat nog op zich wachten. Lees hier meer >>

Alexandra Sweers

2 reacties

  • M.M.A Rozenveld

    Dan ook voor zorg en begeleiding halvering van het tarief..!!!

  • S.P.L. de Waal

    Pleisters plakken om dom beleid te verhullen.

Of registreer je om te kunnen reageren.