Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schelden en intimidatie bij sociale werkplaats

Intimiderend handelen, schending van de gedragscode en een schijn van belangenverstrengeling. Hieraan zou de top van BGS, een bedrijf voor sociale werkvoorziening van de gemeente Schiedam, zich schuldig hebben gemaakt. Dat concludeert een onafhankelijke commissie in een maandag verschenen onderzoeksrapport.
De persoon en de locatie op deze afbeelding worden niet genoemd in het artikel en dienen enkel ter illustratie.
De persoon en de locatie op deze afbeelding worden niet genoemd in het artikel en dienen enkel ter illustratie. - Foto: ANP

De commissie, onder leiding van Tonny van de Vondervoort, stelt dat er met betrekking tot de werkcultuur sprake is van onvoldoende aandacht voor de ontwikkelingsmogelijkheden van WSW-medewerkers. Bij de sociale werkplaats was meer aandacht voor de productie dan voor de mensen die erg kwetsbaar zijn en een beschermde werkplek nodig hebben, zegt Van de Vondervoort van de onderzoekscommissie tegen de NOS. Ook is het ziekteverzuimbeleid is streng, concludeert de commissie. Wanneer mensen zich ziek meldden, moesten zij meteen aantreden bij de verzuimconsulent en werden ze ‘heel erg snel weer naar het werk gestuurd’.

Onheus
De directeur en vier van zijn medewerkers werden in november vorig jaar op non-actief gezet. De vertrouwenspersoon van BGS zou meldingen van werknemers hebben gekregen over onheuse bejegening, waarbij de bedrijfscultuur in gevaar kwam. De directeur van de sociale werkplaats zou de werknemers hebben uitgescholden en bijnamen geven. Er heerste een pestcultuur, bevestigt Van de Vondervoort aan de NOS.

Omgangsvormen
‘De bedrijfscultuur laat op het punt van zorgvuldige bedrijfsvoering, goed werkgeverschap en behoorlijke omgangsvormen veel te wensen over’, zegt de commissie. Die vindt dat de directeur en het hoofd financiën en economische zaken een zware verantwoordelijkheid dragen in het ontstaan en in stand houden van deze cultuur.

Signalen
De commissie zegt ook dat verschillende colleges en de ambtelijke top hebben verzuimd ‘zorg te dragen voor voldoende checks and balances’. ‘De gemeente heeft onvoldoende gereageerd op signalen, die er wel waren.’ In een reactie zeggen burgemeester en wethouders geschrokken te zijn van vooral de omgangsvormen in het bedrijf. Het college gaat bekijken welke maatregelen er nu moeten volgen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.