Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Na twee jaar is er weer een cao ggz

Bezuinigingen en flinke onenigheid tussen werkgevers en vakbonden over reparatie van het wachtgeld na ontslag hebben geleid tot een vertraging van twee jaar. In de nieuwe cao ggz is een loonsverhoging van 1,75% in 2015 en 1,25% in 2016 afgesproken.
ggz actie tegen bezuinigingen
Werkgevers en vakbonden hebben 2 jaar lang ruzie over het wachtgeld - Foto: ANP

Werkgevers en werknemers zijn het uiteindelijk erover eens dat werkzekerheid voorop staat voor medewerkers in de ggz. Partijen hebben afgesproken om te investeren in werkzekerheid en in een mobiliteitsaanpak. Tijdelijke contracten worden omgezet in vaste contracten. Bij bezuinigingen is een zogenoemde “activeringsregeling” opgesteld, waarbij het uitgangspunt is: ‘medewerkers gaan van werk naar werk’.

Wachtgeld

De ruzie tussen vakbonden en werkgeversorganisatie GGZ Nederland ging vooral over de wachtgeldregeling. Volgens de vakbonden moesten zij akkoord gaan met het voorstel om de maximale duur van de wachtgeldvergoeding in één keer terug te brengen van de van 63 naar 24 maanden. De bonden wilden dat de verslechteringen van de duur van het wachtgeld werden gerepareerd in de nieuwe cao.

Er is sprake van administratieve chaos in de ggz. Dat zegt Stephan Valk, voorzitter van de Parnassia Groep. De meeste gemeenten zijn allemaal bezig een eigen systeem voor financiering en verantwoording te bouwen. Lees meer>>

Arbeidsmarkt

Na twee jaar zijn bonden en werkgevers er dan toch uitgekomen. De wachtgeldregeling aangepast aan de nieuwe Wet werk en zekerheid en de komst van de wettelijke transitievergoeding per 1 juli 2015. Met de nieuwe activeringsregeling wordt geïnvesteerd in arbeidsmarktfitheid en werkzekerheid van medewerkers, bijvoorbeeld met opleiding en investeren in professionaliteit van medewerkers.

Eindejaarsuitkering

Behalve een loonsverhoging voor de komende 2 jaar krijgen werknemers in de ggz twee keer een eenmalige uitkering van 0,5% en 0,3%. In 2016 wordt de eindejaarsuitkering verhoogd met 0,5 procent. Ook is afgesproken dat de onregelmatigheidstoeslag tijdens de opname van vakantie-uren wordt doorbetaald.

Een goede cao is belangrijk voor de werkgevers en werknemers in de sector. Maar regelmatig komen hun ideeën niet overeen en moet er onderhandeld worden over arbeidsvoorwaarden als salaris, vakantiedagen, werktijden en bijscholing. Lees in het dossier CAO in Zorg en welzijn al het nieuws over de cao’s >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.