Zorg+Welzijn magazine nr. 6, 2017

    ‘Stervensbegeleiding kun je ook overlaten aan sociaal werkers.’ Is dat zo? Vier deskundigen geven hun mening. Verder krijgt u dit nummer onder meer antwoord op de vraag waarom het aantal verwarde personen blijft stijgen en licht hoofdleraar Judith Wolf haar visie op de term ‘eigen kracht’ toe.

    Piet-Hein Peeters

    Redactioneel: Tenzij

    De mooiste zin in dit nummer staat in het artikel van Ilona Dahl. ‘Ik heb in Nederlands-Indië de dood in de ogen gekeken, dan kan ik toch wel voor mijn eigen vrouw zorgen?’ Rudy Brzesowsky is negentig jaar. Hij noemt zijn koppigheid ‘de grootste fout in zijn leven’. Oververmoeid bleef hij met zijn voet achter een stoelpoot haken en brak ‘alles’.

    #OMG: Koningin

    De moeder van mijn vriend Theo is aan het dementeren. Onlangs werd hij weer gebeld. Of hij haar wilde ophalen bij het gemeentehuis in Houten. Ze wilde zich daar inschrijven voor een nieuwe woning. Kennelijk was haar verhaal zo onsamenhangend, dat de ambtenaar nattigheid rook. Als goede zoon kan je dan slechts zuchten, in de auto stappen en mama weer ophalen.

    Drie vragen aan…

    ‘De Werkgeverij is een samenwerkingsverband van werkgevers en werknemers uit zorg, welzijn, jeugdzorg en kinderopvang. Hierin delen twaalf deelnemende organisaties werk en medewerkers op basis van vertrouwen. Met de transities in de zorg op komst, was duidelijk dat er een verschuiving van personeel zou komen.

    ZW 6 Judith Wolf

    Judith Wolf: ‘Ieder mens, hoe kwetsbaar ook, heeft kracht’

    Je krijgt mensen alleen in beweging als je aansluit bij wat zij willen. Judith Wolf beschreef hoe dat moet. ‘Professionals mogen persoonlijker zijn.’

    Vier deskundigen over: Het levenseinde

    ‘Stervensbegeleiding kun je ook overlaten aan sociaal werkers.’ De discussie over voltooid leven heeft het belang duidelijk gemaakt van aandacht voor levensvragen van ouderen. Beschikken professionals over voldoende vaardigheden en competenties om hiermee aan de slag te gaan?

    Tot de dood ons scheidt

    Wat doe je als je partner ziek wordt en je zelf al op leeftijd bent? Oudere mantelzorgers voelen zich zwaar overbelast, maar blijven onophoudelijk voor hun geliefde zorgen. Hulp laten ze nauwelijks toe. En dan? ‘Ik maak voorzichtig kennis, kom geregeld langs, stapje voor stapje laten ze me toe.’

    Onderzoek: Vrijwilligers waardevol voor onveilige gezinnen

    Kunnen vrijwilligers iets betekenen voor gezinnen waarin de veiligheid en ontwikkeling van kinderen worden bedreigd? Lukt dat bij zo’n zware doelgroep? Onderzoek van Humanitas wijst uit dat het kan en veel oplevert.

    Het keukentafelgesprek: Ida Grasdijk, directeur ZorgpleinNoord

    Een jarenzestigbungalow in het groene dorp Hoogezand in Groningen, waar Ida Grasdijk woont met man en hond. De stijlvolle keuken in rustige natuurtinten herbergt een keukentafel van indrukwekkende afmetingen. ‘Deze keukentafel heeft vooral een sociaal karakter. Ik kook graag en maak eetafspraken met vrienden en familie aan een mooi gedekte tafel’, aldus de directeur van werkgeversverband ZorgpleinNoord.

    Relationeel werken: ‘Op deze plek kunnen ze zien dat het anders kan’

    Evelien Regnat werkt als sociaal makelaar voor Stichting Me’kaar in het Utrechtse Geuzenkwartier, een oude volksbuurt. Ze is samen met collega’s verantwoordelijk voor de buurtspeeltuin, dat is ook haar uitvalsbasis.

    Regieteam: ‘Het kan niet zo zijn dat je er alleen voor staat’

    ‘Wanneer ik hun binnenkort ergens tegenkom, dan pak ik ze. Reken daar maar op!’ Als het gebeurt, is de impact groot: bedreigingen aan het adres van hulpverleners. Hoe ga je hier als team mee om?

    Waarom het aantal verwarde personen blijft stijgen

    Het lijkt logisch. Wie wat wil doen aan de toename van de mensen die verward op straat belanden, voorkomt dat mensen überhaupt zo verward raken. Maar dat gebeurt weinig. ‘Eerlijk gezegd is er de afgelopen vijf jaar niets verbeterd.’

    De cliënt spreekt: ‘Het is alsof ik niet zelf kan lopen’

    Monica is 28 jaar en net moeder van een vijf maanden oude dochter. Ze wordt sinds februari begeleid door een taalcoach, om zo snel mogelijk Nederlands te leren. ‘Mijn dochter is half Nederlands, voor haar toekomst is het belangrijk dat ik Nederlands leer’, vertelt Monica in zeer goed Engels. ‘Ik wil haar kunnen helpen met huiswerk als ze op school zit.’ Monica is Poolse en woont nu drie jaar in Nederland.

    Column IPW: Maatwerk voor autisme

    Leyla is 17 jaar. Ze heeft een heel scherp beeld van wat ze wil, en op welke manier dit moet gebeuren. Dat is een grote kracht. Zo leert ze nu op eigen houtje Japans en Chinees. Maar die kracht kan haar ook in de weg zitten.

    Digitalia: Zinvolle robotica in de zorg

    Nieuwe digitale ontwikkelingen, handige apps en gadgets voor het sociaal domein. Heb je tips? Mail dan: zorgenwelzijn@bsl.nl

    ‘We zijn nog niet zo preventief als we zouden willen’

    Mariska Overgaag (29) is de nieuwe Sociaal Werker van het Jaar. De Zoetermeerse richtte Meldpunt EMMA (Eerder Melden, Minder Achterstanden) op. ‘Mensen zijn opgelucht als er iemand van EMMA voor de deur staat. Wij komen niks halen, maar iets brengen.’

    Venray in verandering: Twee werelden in Veltum

    Venray-watcher Stan Verhaag komt oog in oog te staan met een gebouw dat veertig jaar geleden diepe indruk op hem maakte.