Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huwelijksdwang nog steeds een probleem in Nederland

Hoewel de vrije keuze van een huwelijkspartner in Nederland als vanzelfsprekend wordt ervaren, geldt dat niet voor iedereen. Huwelijksdwang komt voor bij diverse bevolkingsgroepen in Nederland. Vooral meisjes, maar in mindere mate ook jongens worden nog steeds uitgehuwelijkt. Onder zachte dwang, maar ook op een gewelddadige manier. Beleidsmakers, hulpverleners en de gemeenschap zelf kunnen de aanpak verbeteren door een goede samenwerking.
Huwelijksdwang nog steeds een probleem in Nederland

De omvang van het probleem huwelijksdwang in Nederland is nu lastig vast te stellen volgens Leyla Cinibulak van Kenniscentrum MOVISIE. ‘Gevallen van huwelijksdwang worden nog niet geregistreerd, maar uit verschillende cases van politie, hulpverlening en opvang blijkt dat het zich in Nederland al heel lang voordoet.’ Er is ook nog geen expliciet beleid voor deze problematiek, volgens Cinibulak. ‘Eerst moeten we de dynamiek en achtergronden goed begrijpen. Hoe komt het dat ouders en andere familieleden hun kind dwingen tot een huwelijk?’

Vakantie
Jongens en meisjes die met een gedwongen huwelijk te maken krijgen, wordt veelal tijdens vakanties een door de familie en ouders gekozen partner opgedrongen. De zomer is dus een risicoperiode. Cinibulak: ‘Dat kan met zachte dwang in de vorm van sociale druk, maar ook met psychisch en fysiek geweld.’ Vooral uitgehuwelijkte jongens zijn een verborgen groep. Hoewel zij vaak meer bewegingsvrijheid hebben, kunnen zij ook slachtoffer worden.

Ouders
Ook ouders kunnen gedwongen worden. Cinibulak: ‘Het kan ook zo zijn dat ouders niet achter huwelijksdwang staan. Zij willen hun kinderen wel die keuzevrijheid geven, maar worden door familieleden en de gemeenschap onder druk gezet hen wel uit te huwelijken.’

Integrale aanpak
MOVISIE en de Vrije Universiteit Amsterdam organiseren op 6 november een landelijke conferentie voor beleidsmakers, bestuurders, professionals, vertegenwoordigers van migrantenorganisaties en EUpartners over huwelijksdwang. ‘Er is een landelijke integrale aanpak nodig, maar ook op lokaal niveau moet er wat gebeuren. Het is daarom wenselijk dat er ook bij de ministeries meer aandacht vanuit andere beleidsterreinen komt voor huwelijksdwang.’ ‘Door het probleem te bespreken met verschillende professionals, beleidsmakers, ouders en de jongeren zelf kunnen we het zo goed mogelijk begrijpen. Alle kennis is nodig om goede hulp aan deze jongens en meisjes te geven’, aldus Cinibulak.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.