Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gezondheidszorg gebruikt meldcode nog weinig

Instellingen voor gezondheidszorg maken nog te weinig gebruik van de meldcodes huiselijk geweld en kindermishandeling. Zorgmedewerkers zijn vaak te weinig geschoold in het gebruik van de meldcodes.
Gezondheidszorg gebruikt meldcode nog weinig
Foto: ANP Photo

Uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) blijkt dat de meldcode het meest in gebruik is bij het Gezondheidscentrum voor asielzoekers en GGD’en. Thuiszorginstellingen vallen onder de sectoren die het minst de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling gebruiken. Ook particuliere klinieken, logopedisten en fysiotherapeuten gebruiken de meldcode weinig.


Scholen

De meldcodes zijn hulpmiddelen om kindermishandeling en huiselijk geweld zo vroeg mogelijk te signaleren. De meeste sectoren in de gezondheidszorg zijn zich wel bewust van het belang van de meldcodes, maar de noodzaak om al het personeel te scholen om ermee te werken is volgens de inspectie nog niet overal goed doorgedrongen.


Stappen

In het basismodel van de meldcodes staan vijf verplichte stappen die professionals moeten zetten bij verdenking van huiselijk geweld of kindermishandeling. Die stappen zijn nog niet overal in de meldcodes bij instellingen terug te vinden, meent de IGZ.


Teleurgesteld

Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS is teleurgesteld over het geringe gebruik van de meldcode. Hij wil in een campagne extra aandacht besteden aan sectoren die er negatief uitspringen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.