Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gedwongen huwelijken in Amsterdam steeds minder normaal

Gedwongen huwelijken staan steeds meer ter discussie onder Turkse en Marokkaanse Amsterdammers. Zij vinden het steeds vaker vanzelfsprekend dat ze zelf een partner kunnen kiezen. Vaak vinden ze dat huwelijksdwang niet van deze tijd is.
Gedwongen huwelijken in Amsterdam steeds minder normaal

Dat blijkt uit onderzoek naar gedwongen huwelijken en de visie daarop van verschillende etnische groepen in Amsterdam door antropologen Edien Bartels en Oka Storms van de Vrije Universiteit in de hoofdstad.

Eigen partner
Met name mensen met een hoge opleiding en een hoog inkomen willen vaak een eigen partner kiezen. Ook is het zo dat hoe langer ouders in Nederland wonen, hoe normaler ze het vinden dat hun kinderen zelf bepalen met wie ze trouwen.

Norm
Onder Koerden, hindostanen en Pakistani zijn gearrangeerde huwelijken nog steeds de norm. Ook hier staat deze vorm van trouwen echter onder druk. Onder Afghanen is er nog nauwelijks een discussie over ontstaan. De onderzoekers kwamen onder alle bevolkingsgroepen gevallen tegen van gedwongen huwelijken.

Huwelijksbootje
Zij constateren verder dat gemengde stellen steeds vaker voorkomen. Het gaat niet zozeer om autochtonen die met autochtonen trouwen, maar om bijvoorbeeld Turken en Marokkanen die met elkaar in het huwelijksbootje stappen. Zij vinden de afkomst van hun partner steeds minder belangrijk, maar hechten in plaats daarvan steeds meer waarde aan zijn of haar religie.

Gedwongen

Samen met kenniscentrum MOVISIE doen de antropologen ook een aantal aanbevelingen aan de overheid waarmee die gedwongen huwelijken kan tegengaan.

Een daarvan is een informatie- en meldpunt hierover. Ook zouden er meer opvangplaatsen moeten komen voor mensen die gedwongen worden om te trouwen. (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.