Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Witte bril

Als Friezin groeide ik op in een witte samenleving. Toen in ons dorp een donkere jongen kwam wonen, werd daar wekenlang over gepraat. Ondanks het gebrek aan diversiteit in het dorp, deed mijn moeder haar best om ons de waardering voor een multiculturele samenleving bij te brengen. Waar sommige Friezen ‘die buitenlanders’ maar raar vonden, kregen wij mee dat de multiculturele samenleving mooi is.
Foto: Movisie

De vorige keer vroeg Anouk zich af of ruzie in een relatie gezond is >>

Pas bij Movisie werd ik mij bewust van alle vraagstukken die spelen bij een multiculturele samenleving. Hoe lastig integratie kan zijn, hoeveel uitsluiting, discriminatie en racisme er nog steeds plaatsvindt en hoe dit factoren als zelfvertrouwen en zelfbeeld kan beïnvloeden. In eerste instantie was ik sceptisch, ik had het idee dat het probleem groter werd gemaakt dan het is.

Aanpassen

Fair is fair. Hoewel ik verhuisd was, was mijn sociale omgeving nog steeds overwegend wit.  En dat zorgt voor een witte bril, een bril waar ik mij pas echt bewust van werd toen ik een relatie kreeg met mijn Zuid-Amerikaanse vriend. Deze zomer waren we in zijn thuisland. Daar ontdekte ik dat hij degene is die zich aan mij en aan Nederland aanpast. Sociale situaties verlopen in Zuid-Amerika anders. Familie loopt de deur plat zonder dit even te laten weten – en toch is er altijd genoeg eten voor iedereen. Ze helpen elkaar waar ze maar kunnen, zonder hier moeilijk over te doen. Er is samenhang, loyaliteit en vrijgevigheid die ik niet gewend ben.

Wachten op een uitnodiging

Sinds ik terug ben ik Nederland, probeer ik mijn witte bril af te laten. Maar dat valt niet mee. Laatst zei mijn vriend tussen neus en lippen door dat zijn moeder beledigd is dat ik nog steeds niet ben langsgekomen. Terwijl ik heel Nederlands aan het wachten ben op een uitnodiging en alweer was vergeten dat je gewoon langs kan komen, het liefst zo veel en zo vaak mogelijk.

Multiculturele samenleving

Mijn eigen moeder hield mij een mooie multiculturele samenleving voor. Pas nu besef ik me wat dit van mij vraagt.

Anouk Visser, projectmedewerker Movisie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.