Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Akkoord Cao Welzijn: elke werknemer eigen budget

Werkgeversorganisatie MOgroep heeft een cao-resultaat voor de welzijnssector bereikt met één vakbond: CNV Publieke Zaak. In de nieuwe cao Welzijn stijgt het salaris stijgt tot 2016 twee keer met 1 procent. Elke werknemer krijgt beschikking over een individueel keuzebudget en een loopbaanbudget.
Akkoord Cao Welzijn: elke werknemer eigen budget
Foto: ANP

Iedere werknemer in de welzijnssector krijgt een individueel keuzebudget (IKB) en een loopbaanbudget, het laatste bedraagt ruim 1 procent op jaarbasis. Met het keuzebudget kan de welzijnswerknemer een bedrag naar keuze inzetten in geld of tijd. Het loopbaanbudget geeft de mogelijkheid te investeren in de eigen ontwikkeling en inzetbaarheid. Werknemers die ontslagen worden, krijgen per 1 juli 2015 een transitievergoeding, een uitwerking van de nieuwe regeling voor ontslag volgens de wet Werk en Zekerheid.

Het loopbaanbudget voor professionals in de sector Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening wordt per 1 juli 2015 ingevoerd. Waarvoor is dit loopbaanbudget en wat betekent dat voor jou als professional? >>

Cao Welzijn

Dat zijn de belangrijkste afspraken in het onderhandelaarsakkoord voor de nieuwe Cao Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening. Werkgeversorganisatie MOgroep heeft donderdag een eindbod op tafel gelegd. De onderhandelingen over de nieuwe cao Welzijn zijn al anderhalf jaar bezig. CNV Publieke Zaak ging akkoord met het eindbod. De andere vakbond, Abvakabo FNV, gaat niet akkoord, maar legt het plan voor aan zijn leden met negatief advies. Belangrijke redenen zijn de aanpassing van de overgangsregeling voor wachtgeld voor mensen ouder dan 60 jaar en de volgens de Abvakabo te lage loonstijging.

Een goede cao is belangrijk voor de werkgevers en werknemers in de sector Zorg en Welzijn.Lees in het Dossier cao’s Zorg en Welzijn het nieuws over de cao’s in Zorg en welzijn, zoals de cao VVT, cao Jeugdzorg,  cao W&MD, cao gehandicaptenzorg en de cao ggz. Ga hier naar het Dossier cao’s Zorg en Welzijn >>

Salaris

De salarisstijging in het onderhandelaarsakkoord voor de cao Welzijn&Maatschappelijke Dienstverlening is: 1 procent per 1 december 2014, een eenmalige uitkering van 330 euro bruto in januari 2015 (afhankelijk van de omvang van het dienstverband), een salarisstijging van 1 procent per 1 oktober 2015. Als de achterbannen van de MOgroep en van CNV Publieke Zaak akkoord zijn, loopt de nieuwe cao van 1 januari 2014 tot 1 april 2016.

Loopbaanbudget

De MOgroep spreekt van een moderniseringsslag: ‘Er ligt een cao waarmee de duurzame inzetbaarheid van werknemers echt van de grond komt’. Het loopbaanbudget wordt per individuele werknemer, jonger dan 61,5 jaar, toegekend. Het budget bedraagt iets meer dan 1 procent van de loonsom op jaarbasis. Per 1 juli 2015 kan de werknemer met het budget bijvoorbeeld opleidingen financieren, die zijn loopbaan ten goede komen. De welzijnswerker zal op die manier zijn ‘arbeidsmarkt-fitheid versterken’, aldus de MOgroep.

Keuzebudget

In het Individueel Keuzebudget (IKB) – dat per 1 januari 2016 in gaat – worden opgenomen: de eindejaarsuitkering, vakantietoeslag, het bovenwettelijk vakantieverlof en de jubileumuitkering per individuele werknemer. Met dat geld kan de werknemer dus zelf bepalen waaraan hij het besteedt, in tijd of in geld.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.