Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Acceptatie LHBTI’s onder migranten neemt langzaam toe’

De botenparade van de Gay Pride staat voor de deur: voor veel LHBTI’s een dag om trots naar buiten te treden. Voor mensen met een migranten- of vluchtelingenachtergrond is dat nog niet altijd zo vanzelfsprekend, maar de ontwikkelingen zijn positief.
acceptatie LHBTI
Foto: Getty Images

Vorig jaar voer er voor het eerst een Turkse en Marokkaanse boot mee tijdens de Gay Pride; een zichtbaar voorbeeld van de toenemende acceptatie van LHBTI binnen de gemeenschappen. Ahmet Azdural, coördinator van het Consortium Zelfbeschikking, houdt zich al jaren bezig met het thema en ziet een mentaliteitsverandering binnen veel migrantengemeenschappen. ‘Een aantal jaar geleden was alleen al het uitspreken van het woord homo bij veel bestuursleden van migrantenorganisaties een taboe, nu noemen we alles bij naam. LHBTI-acceptatie en –veiligheid is een heel normaal gespreksonderwerp geworden’, licht hij toe.

Mensenrechten en naastenliefde

Het Consortium Zelfbeschikking is, samen met Movisie, betrokken bij de Alliantie Verandering van Binnenuit, die sinds vorig jaar de gelijkheid, veiligheid en acceptatie van LHBTI’s probeert te vergroten. ‘We richten ons vooral op de groepen die op afstand van de samenleving staan, moeilijk te bereiken zijn en conservatief zijn in hun gedachtengoed’, zegt Azdural. In 700 bijeenkomsten in buurthuizen, gebedscentra en jongerencentra door het hele land, georganiseerd door de Alliantie, maken getrainde gespreksleiders het onderwerp LHBTI bespreekbaar. Azdural: ‘We proberen daarbij aan te sluiten bij normen en waarden die in de gemeenschappen belangrijk zijn. Zo verlaag je de drempel om erover in gesprek te gaan. Bij vluchtelingen koppelen we LHBTI-acceptatie bijvoorbeeld aan mensenrechten, in een moskee steken we in op naastenliefde. We zien dat een eerste bijeenkomst soms tien mensen trekt, emoties de vrije loop krijgen, er veel behoefte blijkt om met elkaar over dit thema te praten. Een volgende bijeenkomst is dan ineens meteen veel drukker.’

Eigen kinderen

Insteek van de bijeenkomsten is volgens Azdural vooral: hoe kunnen we anders gaan kijken naar LHBTI, wat willen we onze kinderen hierover meegeven? ‘Ik zie dat mensen binnen verschillende gemeenschappen leren reflecteren, de acceptatie van LHBTI neemt toe. Dat blijkt ook uit cijfers: volgens het rapport Integratie in zicht van het Sociaal en Cultureel Planbureau was in 2011, 54 procent van de Turken het eens met de stelling: Homoseksuele mannen en lesbische vrouwen moeten hun leven kunnen leiden zoals zij dat willen. Vier jaar later was dat percentage al gestegen naar 66 procent. Het is een lange weg, het is voor sommige groepen echt nog een taboe-onderwerp. Maar er is absoluut een verandering gaande’, aldus Azdural. ‘De komende tijd gaan we extra aandacht besteden aan acceptatie van LHBTI-gevoelens bij eigen kinderen. Dat ligt nog erg gevoelig binnen veel migranten- en vluchtelingengemeenschappen.’ De Alliantie heeft de komende vier jaar nog subsidie van de overheid om de bijeenkomsten voort te zetten.

‘Roze ouderen? Nee, die hebben wij hier niet in de zorginstelling.’ Hoe zit het met LHBT-acceptatie in de ouderenzorg? Je leest het hier.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.