Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Dossier Participatie

Participatie is een breed begrip, maar staat in dit dossier voor meedoen aan het maatschappelijke leven. Op school, de arbeidsmarkt, ongeacht je beperking. Zo is er bijvoorbeeld de Participatiewet waarmee de overheid meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk wil krijgen. 

participatie

 • 1-zelfredzaamheid-PicScout

  Zelfredzaamheid eisen is soms onbehoorlijk

  ‘Wanneer de overheid vasthoudt aan zelfredzaamheid als norm, worden drempels opgeworpen waardoor mensen worden uitgesloten van voorzieningen', dat zegt de Nationale ombudsman in zijn jaarverslag.

 • uitkering

  Geen tegenprestatie bij experiment bijstand

  Per 1 april is het Tijdelijk besluit experimenten Participatiewet van kracht, waarmee vier gemeenten hun experimenten met een lichter regime voor bijstandsgerechtigden kunnen uitvoeren. Is een tegenprestatie van de bijstandsgerechtigde nu wel of niet verplicht?

 • Geld-Fotolia-1

  Wethouders slaan alarm over Participatiewet

  ‘Het wordt gemeenten financieel onmogelijk gemaakt kwetsbare groepen een goede ondersteuning te blijven bieden richting betaald werk.’

 • 1-basisinkomen-Fotolia

  Basisinkomen in strijd met Participatiewet

  Een basisinkomen voor iedereen. Het is een onderwerp waar veel over gesproken wordt. Maar is het een reëel idee?

  2
 • Vergaderen-Fotolia

  Hoe laat je cliënten participeren?

  Iedereen is het erover eens dat de meningen en ervaringen van cliënten belangrijk zijn. Maar succesvolle cliëntenparticipatie is niet altijd even gemakkelijk van de grond te krijgen. Hoe doe je dit?

 • downsyndroom-fotolia

  Cliënten willen ook op internet

  ‘Het internet is niet meer weg te denken uit onze huidige samenleving. Cliënten zien dat ook en willen ook op internet. Dat kan nu op een veilige manier op een landelijk platform.

 • 1-Werk-Fotolia

  De participatiemaatschappij werkt

  Zelfredzaamheid kun je vergroten dankzij slimme verbindingen. Pieter Vermeer: 'Aan de hand van praktijkvoorbeelden en lezingen laten we zien dat de participatiemaatschappij kan werken.'

 • 2016-Pixabay-5

  Onbegrijpelijk dat gemeentes subsidies...

  Welke artikelen op de website van Zorg+Welzijn werden in 2016 het meest gelezen? Wij zetten het voor je op een rij! Dit is de top 3 van het tweede kwartaal.

 • Psychiatrische-aandoening-ThinkstockPhotos

  Extra geld voor begeleiding naar werk

  Het kabinet stelt 3,5 miljoen euro beschikbaar om mensen met psychische aandoeningen naar werk te begeleiden. Dit is nodig omdat deze groep de meeste moeite heeft een baan te vinden.

  1
 • 1-overspannen-Fotolia

  Werken, zorgen én leren niet voor iedereen goed...

  De overheid wil dat burgers meer werken, zorgen en leren. Maar lukt dat ook? Uit onderzoek van het SCP blijkt dat deze combinatie niet voor iedereen makkelijk te realiseren is.

Blogs over participatie

 • EPI-Magteld-Beun

  Blog: Kwetsbaar

  Ouderen denken en praten niet over zichzelf in termen van kwetsbaarheid. Hun aandacht gaat vooral uit naar de kwaliteit van het leven.

 • EPI-Klaas-Schermer

  Blog: Vrijheid of regels?

  Op het jaarcongres Zorg+Welzijn werden enkele pleidooien gehouden over buurtkracht, burgerinitiatieven, zelfredzaamheid, rolvervaging van de professional en nog een aantal slogans die ik vergeten ben.

 • Petra Jorissen

  Blog: Participeren in de survivalstaat

  'Voor de rolstoelende burger was het devies: handjes niet alleen aan de wielen, handjes vooral uit de mouwen voor een leefbaar huis, want er was geen geld meer.'

 • Wil Verschoor

  Blog: Wie betaalt het dorpshuis?

  Drie dagen wandelen door Friesland om mijn gedachten even stil te zetten. Veel groen, weidse vergezichten en af en toe een dromerig dorpje. Al wandelend denk ik: je zult hier maar wonen, oud of slecht ter been zijn, geen vervoer hebben of gewoon om een praatje verlegen zitten.