Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Dossier Participatie

Participatie is een breed begrip, maar staat in dit dossier voor meedoen aan het maatschappelijke leven. Op school, de arbeidsmarkt, ongeacht je beperking. Zo is er bijvoorbeeld de Participatiewet waarmee de overheid meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk wil krijgen. 

participatie

 • 1-basisinkomen-Fotolia

  Basisinkomen in strijd met Participatiewet

  Een basisinkomen voor iedereen. Het is een onderwerp waar veel over gesproken wordt. Maar is het een reëel idee?

  2
 • Vergaderen-Fotolia

  Hoe laat je cliënten participeren?

  Iedereen is het erover eens dat de meningen en ervaringen van cliënten belangrijk zijn. Maar succesvolle cliëntenparticipatie is niet altijd even gemakkelijk van de grond te krijgen. Hoe doe je dit?

 • downsyndroom-fotolia

  Cliënten willen ook op internet

  ‘Het internet is niet meer weg te denken uit onze huidige samenleving. Cliënten zien dat ook en willen ook op internet. Dat kan nu op een veilige manier op een landelijk platform.

 • 1-Werk-Fotolia

  De participatiemaatschappij werkt

  Zelfredzaamheid kun je vergroten dankzij slimme verbindingen. Pieter Vermeer: 'Aan de hand van praktijkvoorbeelden en lezingen laten we zien dat de participatiemaatschappij kan werken.'

 • 2016-Pixabay-5

  Onbegrijpelijk dat gemeentes subsidies...

  Welke artikelen op de website van Zorg+Welzijn werden in 2016 het meest gelezen? Wij zetten het voor je op een rij! Dit is de top 3 van het tweede kwartaal.

 • Psychiatrische-aandoening-ThinkstockPhotos

  Extra geld voor begeleiding naar werk

  Het kabinet stelt 3,5 miljoen euro beschikbaar om mensen met psychische aandoeningen naar werk te begeleiden. Dit is nodig omdat deze groep de meeste moeite heeft een baan te vinden.

  1
 • 1-overspannen-Fotolia

  Werken, zorgen én leren niet voor iedereen goed...

  De overheid wil dat burgers meer werken, zorgen en leren. Maar lukt dat ook? Uit onderzoek van het SCP blijkt dat deze combinatie niet voor iedereen makkelijk te realiseren is.

 • gehandicapt-Fotolia

  Ook Tweede Kamer wil beschut werk verplichten

  De Tweede Kamer steunt een voorstel van staatssecretaris Jetta Klijnsma om gemeenten vanaf 1 januari 2017 te verplichten beschut werk aan te bieden.

 • geld-PicScout

  Ruim een miljard over voor ondersteuning en...

  In 2015 hielden gemeenten gezamenlijk 1,2 miljard over voor maatschappelijke ondersteuning en jeugdzorg. Voor participatie kwamen ze 400 miljoen tekort.

 • 1Syndion

  Pak armoede en participatie integraal aan

  In de gemeente Leerdam draait een pilot rond een integrale aanpak van armoede en participatie. En dat lijkt te werken, zo was te horen tijdens een werkbezoek op donderdag 6 oktober.

Blogs over participatie

 • EPI-Magteld-Beun

  Blog: Kwetsbaar

  Ouderen denken en praten niet over zichzelf in termen van kwetsbaarheid. Hun aandacht gaat vooral uit naar de kwaliteit van het leven.

 • EPI-Klaas-Schermer

  Blog: Vrijheid of regels?

  Op het jaarcongres Zorg+Welzijn werden enkele pleidooien gehouden over buurtkracht, burgerinitiatieven, zelfredzaamheid, rolvervaging van de professional en nog een aantal slogans die ik vergeten ben.

 • Petra Jorissen

  Blog: Participeren in de survivalstaat

  'Voor de rolstoelende burger was het devies: handjes niet alleen aan de wielen, handjes vooral uit de mouwen voor een leefbaar huis, want er was geen geld meer.'

 • Wil Verschoor

  Blog: Wie betaalt het dorpshuis?

  Drie dagen wandelen door Friesland om mijn gedachten even stil te zetten. Veel groen, weidse vergezichten en af en toe een dromerig dorpje. Al wandelend denk ik: je zult hier maar wonen, oud of slecht ter been zijn, geen vervoer hebben of gewoon om een praatje verlegen zitten.

 • Marcel Kolder

  Humberto kantelde Mayims verjaardagsfeest

  Mijn vorige blog ging over de mislukte verjaardag van onze lieve dochter Mayim.