Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Dossier Dementie

In Nederland leven naar schatting 260.000 mensen met dementie. Dat aantal stijgt in 2050 tot 400.000, omdat Nederland meer ouderen krijgt die bovendien steeds ouder worden. Op dit moment wonen zo'n 180.000 mensen, 70% van alle mensen met dementie, nog thuis. Dementie zal dus een steeds grotere rol in de samenleving gaan spelen. Lees in dit dossier blogs en artikelen over dementie.

Artikelen over Dementie

Dementie is een verzamelnaam voor zo'n 50 ernstige hersensziekten. De ziekten die het meest voorkkomen zijn de ziekte van Alzheimer, Lewy Body Dementie (LBD), Frontotemporale Dementie (FTD) en Vasculaire Dementie. De verwachting is dat dementie in 2030 de belangrijkste doodsoorzaak zal zijn.

Blogs over dementie

 • Ike-Schagen-EPI

  Blog: Mijn oma is de liefste

  Mijn altijd vrolijke oma wordt soms verdrietig of zelfs een beetje bozig. Op deze momenten wil ze naar ‘háár’ huis. Het huis dat al een hele poos verkocht is, maar dat vertellen we maar niet meer.

 • Ike-Schagen-EPI

  Blog: Leugentje om oma’s bestwil

  Omdat mijn ouders op vakantie zijn, zorg ik in hun plaats voor mijn dementerende oma. Ik betrap mezelf er nu op dat elk kwartier wel een ‘leugentje om oma’s bestwil’ uit mijn mond komt.

 • Malou-van-Bentum-EPI

  Blog: Verliefd op dementie

  De meest waardevolle tip die ik ooit heb gekregen en zoveel mogelijk probeer toe te passen tijdens mijn vrijwilligerswerk: doe alsof je verliefd bent.

Onderzoek naar dementie

 • 1-dementie-foto

  Hoe kun je mensen met dementie helpen?

  9 van de 10 Nederlanders weten niet of nauwelijks hoe ze mensen met dementie kunnen herkennen of helpen. Mensen willen dat wel graag weten en dat kan via online trainingen.

 • dementie-ANP-2

  Lage bloeddruk kan dementie veroorzaken

  ‘De bekende kwaal die veel oudere mensen kennen als het zwart worden voor de ogen bij té snel opstaan blijkt minder onschuldig dan gedacht.’