WRR wil meer preventie voor de gezondheid van lagere klasse

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid bepleit in haar rapport een andere aanpak voor het preventiebeleid in de zorg. Nederlanders zijn gezonder geworden, maar de verschillen tussen de sociaaleconomische groepen zijn niet afgenomen.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
foto: WRR

Sterker, in sommige gevallen zijn die verschillen zelfs toegenomen. Als voorbeeld geven de auteurs van het rapport de ontwikkeling van het roken. In 1990 rookte 38 procent van de lager opgeleiden, en 34 procent van de hoger opgeleiden. Sindsdien is het aantal laag opgeleide rokers met 11 procent afgenomen, maar het aantal hoger opgeleide rokers met 17 procent. Onder beide groepen is dus flinke winst geboekt, maar tegelijk is het verschil beduidend groter geworden.

Levensverwachting

Het algehele beeld uit de cijfers is dat de gezondheid van mensen met een lage SES (Sociaal Economische Status) sterk achterblijft bij die van mensen

0
344

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.