Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Week tegen Eenzaamheid van start: deze 9 artikelen mag je niet missen

De Week tegen Eenzaamheid 2023 is van start gegaan. Door het hele land worden honderden activiteiten georganiseerd waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en nieuwe contacten kunnen leggen. Zorg+Welzijn doet ook een duit in het zakje: we zetten negen artikelen over eenzaamheid (die je niet mag missen) voor je op een rijtje.
Week tegen Eenzaamheid
Bron: Week tegen Eenzaamheid

 

1. Tien vormen van eenzaamheid (en hoe je daarmee omgaat)

Eenzaamheid kent vele vormen. Hoogleraar Andries Baart definieert er maar liefst tien. Voor professionals is het belangrijk om die verschillende ‘gestalten’ van eenzaamheid te kennen en verkennen. Baart: ‘Niet om diagnoses te kunnen stellen, maar om een bepaalde sensitiviteit voor het onderwerp te ontwikkelen.’

Lees het volledige artikel hier.

2. ‘Eenzaamheid staat steeds hoger op de agenda’

De afgelopen jaren is er gewerkt aan het project ‘Eén tegen eenzaamheid’, het actieprogramma van de overheid. Wat is er de afgelopen jaren bereikt? Prof. dr. Anja Machielse is betrokken bij de wetenschappelijke adviescommissie en vertelt er meer over.

Lees het volledige artikel hier.

3. Waarom ‘buddies’ een wereld van verschil kunnen maken

Voor jongeren met een beperking kan het lastig zijn om sociale contacten te leggen en behouden. Daarom riep HandicapNL het Buddies-initiatief in het leven. De lichamelijk beperkte Lotte (17) meldde zich aan en dat bleek een gouden greep. ‘Tijdens de coronaperiode voelde ik me erg eenzaam en had ik last van depressieve gedachten. Nu heb ik iemand om op terug te vallen.’

Lees het volledige artikel hier.

4. ‘Eenzaamheid onder jongeren is een veelkoppig monster’

De aanpak van eenzaamheid onder jongeren bevindt zich in veel gemeenten nog in de opstartfase, concludeert Movisie op basis van inventariserend onderzoek. Mede-onderzoeker Jan Willem van de Maat ziet een belangrijke rol voor jongerenwerkers bij het voorkomen en verminderen van dit ‘taboeonderwerp.’

Lees het volledige artikel hier.

5. Cliënten helpen bij eenzaamheid? Deze richtlijn helpt je op weg

Eenzaamheid is niet alleen een groot, maar ook een ingewikkeld en complex probleem. Dat maakt het soms lastig voor hulpverleners de juiste hulp te bieden. In opdracht van beroepsvereniging V&VN werd daarom een richtlijn voor wijkverpleegkundigen ontwikkeld, boordevol tips en adviezen over eenzaamheidsproblematiek onder ouderen.

Lees het volledige artikel hier.

6. ‘Eenzaamheid doorbreken begint bij jezelf’

Sociaal werker Eva Geelen was één van de drie genomineerden voor de Zorg+Welzijn Award 2021. Ze is initiatiefnemer van de online training ‘Meer contact’, die mensen helpt om hun eenzaamheid te verkleinen. ‘De oplossing zit in jezelf’, zegt zij.

Lees het volledige artikel hier.

Maak #EvenContact bij alledaagse ontmoetingen

Social media campagne tijdens Week tegen Eenzaamheid28 september tot 4 oktober 2023

Wanneer had jij voor het laatst even contact met een onbekende, zoals een glimlach met een voorbijganger of een praatje in de lift? Met de campagne #EvenContact zet Movisie het belang van deze kleine sociale interacties op de kaart. Want deze contactmomenten vergroten het gevoel van verbondenheid en je ergens thuis voelen.

Movisie stelt online posts voor social media beschikbaar, met animaties, herkenbare voorbeelden en praktische tips. Het pakket is beschikbaar voor iedereen die hiermee aan de slag wil tijdens de Week tegen Eenzaamheid van 28 september tot en met 4 oktober. Aanmelden kan via evencontact@movisie.nl.

Alledaagse interacties leiden tot meer geluk en verbondenheid Een glimlach van een voorbijganger op straat, een praatje met een vreemde tijdens het wachten op de bus of een helpende hand als je ketting van je fiets valt. Het zijn kleine alledaagse interacties waar je normaal niet te lang bij stil staat. Maar deze interacties met vreemden of vage bekenden hebben een positief effect op hoe we in ons vel zitten. Het leidt tot positieve gevoelens, en meer gevoelens van geluk, verbondenheid en je thuis voelen.

Omdat veel mensen bang zijn dat contact met een vreemde of een vage bekende tot een ongemakkelijke situatie kan leiden, zien we er vaak vanaf, terwijl uit onderzoek blijkt dat deze angst in veruit de meeste gevallen onterecht is. De campagne #EvenContact stimuleert mensen om toch even contact te maken met een onbekende. www.movisie.nl/evencontact 

7. De kracht van kunst: ‘Als ik dans, vergeet ik alles’

‘Kunst- en cultuur bevordert contacten en verbinding en kan zo bijdragen aan minder eenzaamheid en meer sociale cohesie in een wijk’, zegt senior adviseur Saskia van Grinsven. Voor Movisie onderzocht ze in Houten een mooi voorbeeld van samenwerking tussen het sociaal en het culturele domein, waarbij eenzaamheidsproblematiek bestreden werd en zestig ouderen uiteindelijk stonden te shinen op het podium.

Lees het volledige artikel hier.

8. ‘Laat een oordeel achterwege in gesprek met eenzame jongere’

Eenzaamheid bij jongeren heeft een scala aan gevolgen. Julian van de Moosdijk geeft als kwaliteitscoach bij Stichting Join Us trainingen aan professionals over hoe om te gaan met dit probleem. ‘Zorg voor een veilige en positieve sfeer, maar bied ook voldoende uitdaging.’

Lees het volledige artikel hier.

9. Waarom het uitmaakt hoe we over eenzaamheid praten

Iedereen praat op een andere manier over eenzaamheid, met ander taalgebruik en vanuit een ander perspectief. Het is belangrijk om daarvan op de hoogte te zijn, stelt hoogleraar Andries Baart: ‘Er heerst in Nederland een monocultuur in het denken en praten over dit onderwerp. Maar bewustzijn over de verschillende discoursen kan ons juist verder helpen.’

Lees het volledige artikel hier.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.