Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Vijf aanbevelingen voor volwaardig sociaal werk

Sociaal Werkers zullen de komende jaren zichzelf moeten ontwikkelen. Gemeenten moeten meer eisen stellen aan de kwaliteit van het sociaal werk. De Gezondheidsraad doet in het maandag 15 september verschenen advies vijf aanbevelingen om het sociaal werk te verbeteren.
Vijf aanbevelingen voor volwaardig sociaal werk
Foto: ANP

‘Sociaal werker, sluit u aan bij uw beroepsorganisatie en bouw daarin het beroep van sociaal werker uit tot een volwaardig vak.’ Dat is de aanbeveling die de Gezondheidsraad vandaag, 15 september, doet aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De laatste had om een advies gevraagd omdat: ‘Ondanks investeringen in diverse stimuleringsprogramma’s, de kwaliteit van het vak van sociaal werker in het kader van de Wmo is achtergebleven’, aldus de Gezondheidsraad.

De Gezondheidsraad vindt ‘een forse impuls in het sociaal werk onontbeerlijk’. Evenals een financiële impuls. Kenniscentrum Movisie en brancheorganisatie MOgroep zijn blij met het advies van de Gezondheidsraad. Lees verder>>

Netwerk van kennis

Een ‘substantieel stimuleringsprogramma’, met bijbehorende financiering, is volgens de Gezondheidsraad nodig om het vak van sociaal werker uit het slop te trekken. Er moet een landelijk en regionaal kennisnetwerk komen, dat onderling verbonden is. Onderzoekers en ervaren professionals zullen in dat netwerk samenwerken om kennis te delen en kennis te bevorderen. Rijk en gemeenten zullen in eerste instantie gezamenlijk de bekostiging hiervan op zich moeten nemen. ‘Gaandeweg zullen deelnemende partijen zelf de financiële verantwoordelijkheid gaan dragen,’ aldus de raad.

De Gezondheidsraad doet vijf aanbevelingen:

 1. Aan de sociaal werkers: Sluit u aan bij uw beroepsorganisatie en bouw gezamenlijk het vak van sociaal werker uit met een stevige kennisbasis.
 2. Aan de staatssecretaris en aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten: Begin samen met een stimuleringsprogramma Maatschappelijke Ondersteuning.
  –        Bevordering van kennisontwikkeling, kennisverspreiding en vakmanschap tot een volwaardig kennissysteem dat door iedereen in het sociale domein wordt gedragen
  –        Uitvoering door een onafhankelijke intermediaire organisatie
 3. Stel een onafhankelijke commissie in die het nieuwe stimuleringsprogramma monitort en evalueert.
 4. Aan de programmacommissie Maatschappelijke Ondersteuning: Beoordeel ingediende voorstellen niet alleen op kwaliteit en relevantie. Kijk zeker ook naar subsidie-aanvragende samenwerkingsverbanden.
 5. Aan de gemeenten: Stel eisen aan de kwaliteit van de sociaal werkers.

Ken jij die ene fantastische sociaal werker die zich onderscheidt met een duidelijke visie en die innovatief denkt en werkt? Meld deze topper dan aan voor de verkiezing van Sociaal Werker van het Jaar 2014! Lees hier meer >>

Download hier de publicatie van de Gezondheidsraad>>

1 REACTIE

 1. Sociaal werkers zijn zelfdenkende professionals met een gedegen opleiding. Extra geld zou ik graag besteden aan tijd die de sociaal werker kan besteden aan de burger in plaats van registratie in systemen die zo ver zijn doorgedacht dat ze niet meer functioneel zijn.
  Voor gemeenten zou ik in plaats van ‘eisen aan de kwaliteit te stellen’ te leren vertrouwen op de beroepskracht. Leren inzien dat, voor processen bij burgers in hun complexe situaties, ruimte en tijd voor professioneel handelen nodig is.
  Wanneer die kostbare tijd besteed wordt aan bijscholing laat het dan gebruikt worden ten behoeve van de zelfsturing van teams. En voor managers, om dienend te leren leiden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.