Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vier van vijf zorgverleners gaat met plezier naar werk

Verzorgenden, verpleegkundigen, begeleiders en praktijkondersteuner zijn positief over hun werk, het meest over het contact met de cliënt. Dat blijkt uit een tweejaarlijks onderzoek van Nivel. Steeds groter probleem is de werkdruk.

Negen van de tien zorgverleners vindt haar werk inhoudelijk leuk. Het meest tevreden zijn hulpverleners over de contacten met cliënten en patiënten. Het minst tevreden zijn ze over de mogelijkheden om te promoveren. De werkdruk wordt door meer zorgverleners als een probleem gezien dan in vorige jaren. Ruim 54 procent van hen vindt het werk druk, en 15 procent vindt het werk té druk.

Onderzoek
Dat blijkt uit een tweejaarlijks onderzoek van Nivel: ‘Aantrekkelijkheid van werken in de zorg in 2015’. Het onderzoeksinstituut maakt sinds 2009 elke twee jaar een monitor van de werktevredenheid in de zorg. Dit jaar hebben de onderzoekers een panel van 1272 werkenden uit de zorg in verschillende sectoren bevraagd.

Plezier
De zorgverleners geven hun baan gemiddeld een 7,6 als rapportcijfers. Van de ondervraagden zei vier van de vijf zorgverleners trots te zijn op het werk en 85 procent gaat met plezier naar werk. Toch geeft 13 procent aan om van plan te zijn de sector te verlaten dit jaar.

Medewerkers in de ouderen- en thuiszorg, jeugdgezondheidszorg en geboortezorg gaven in 2014 hun werk gemiddeld een 7,4. Dat blijkt uit onderzoek van ActiZ naar de werknemers- en cliënttevredenheid in de zorg. ‘Een hoge score in deze tijden van verandering en onzekerheid.’ Lees meer>>

Aantrekkelijk
Wat maakt het werk in de zorg meer aantrekkelijker? vroegen de onderzoekers aan het panel zorgverleners. ‘Meer personeel in de directe werkomgeving’, vindt 77 procent. Meer gelijkwaardigheid tussen de top en de uitvoerenden, vindt 74 procent en minder administratieve taken, vindt 73 procent.

Verschillen
Er zijn ook verschillen tussen de sectoren. Verpleegkundigen in de GGZ zeggen vaker dat ze minder administratieve taken willen uitvoeren. Verpleegkundigen in thuiszorgorganisaties vinden beter opgeleid personeel belangrijk en noemen nieuwe technologie vaker een goede maatregel. Verzorgenden in de intramurale ouderenzorg willen vaker meer personeel voor de directe zorgverlening, verlaging van de werkdruk, minder regels en willen meer in zelfsturende teams werken.

Organisatie
Zorgverleners zijn betrokken bij hun instelling en vinden het team en de leidinggevenden best prettig. 65 Procent vindt de organisatie (erg) prettig. Ruim vier van de vijf medewerkers voelt zich betrokken bij de organisatie, slechts 18 procent voelt zich niet of nauwelijks betrokken. Vier van de vijf zorgverleners vindt dat zij door de directie goed op de hoogte worden gehouden van belangrijke beslissingen. Toch vindt meer dan de helft (54%) dat de top van hun organisatie te weinig weet over de problemen van de verpleging en verzorging. Ruim de helft (53%) van de respondenten is tevreden over de overlegstructuur binnen het team en op de afdeling.

Lees het hele onderzoek: ‘De aantrekkelijkheid van werken in de zorg 2015’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.