Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verlies van 120.000 banen in zorg en welzijn

De bezuinigingen in de ouderenzorg, jeugdzorg en thuiszorg zullen leiden tot een verlies van 57.000 tot 120.000 banen in 2017. Dat blijkt uit een rapport over de arbeidsmarkt in de zorg en welzijnssector van Arbeidsmarktinformatie Zorg en Welzijn (AZW).
Verlies van 120.000 banen in zorg en welzijn
Foto: ANP Photo

Het rapport is een voorstudie voor de te verwachten arbeidsmarktrapportage van het kabinet en is in handen gekomen van SP-Kamerlid Renske Leijten. Zij vraagt zich af of deze informatie bewust is achtergehouden om zo min mogelijk discussie bij de begroting te hebben. De politica vindt dat alle beschikbare informatie over het kabinetsbeleid bekend moet worden om zo de regering goed te kunnen controleren. ‘Zeker ook dit rapport dat al in augustus klaar was en waar het ministerie nauw bij betrokken is.’
Staat jouw zorg- en welzijnsbaan op de tocht? Lees hier meer >>

Verzorging

Uit de rapportage blijkt dat het banenverlies in de verpleging en verzorging het grootst zijn. De vraag naar laagopgeleide verzorgenden neemt af vanwege het sluiten van verzorgingshuizen en in de thuiszorg is het bezuinigen van de overheidsuitgaven de reden waarom er minder thuiszorgmedewerkers nodig zijn.

Huishoudelijke zorg

Leijten noemt de klappen fors, vooral in de huishoudelijke zorg. Er wordt een netto werkloosheid van 24.000 banen voorspeld. ‘In dat scenario wordt er nog gerekend op herplaatsing van ontslagen medewerkers. Ook in de jeugdzorg en de ouderenzorg wordt een fikse daling van personeelsvraag verwacht.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.