Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Van Rijn: Uitbetalingen pgb gaan beter

De uitbetalingen van het persoonsgebonden budget (pgb) gaan beter. Zo meldt staatssecretaris Van Rijn in een brief aan de Tweede Kamer.
update over pgb
Publieke tribune tijdens het debat in de Tweede Kamer over de aanhoudende betalingsproblemen met het persoonsgebonden budget (pgb). - Foto: ANP

95% van alle binnengekomen pgb-declaraties in de periode van 22 juni tot en met 19 juli is op tijd uitbetaald, zo zegt Van Rijn in de update aan de Tweede Kamer. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft bovendien in juli 92,8% van de meldingen die via Per Saldo zijn binnengekomen binnen 3 werkdagen betaald.

Meldingen

Het aantal meldingen over betalingsproblemen bij Per saldo is in juli afgenomen tot ongeveer 15 meldingen per dag. De belangenvereniging krijgt nu iedere dag ongeveer 10 meldingen over onjuiste of onvolledige gegevens. Ook bij de Helpdesk Zorgaanbieders daalt het aantal meldingen. Hier melden zich ongeveer 2 zorginstellingen per dag, aldus de staatssecretaris.

De uitbetaling van het persoonsgebonden budget wordt sinds dit jaar door de Sociale Verzekeringsbank gedaan. Dat loopt niet helemaal zoals het zou moeten. ‘Iedereen krijgt betaald’, werd al vroeg beloofd. Maar dat werd behoorlijk laat >>

Bereikbaarheid

Ook de bereikbaarheid van de SVB is volgens de afspraak verbeterd, zegt Van Rijn in de brief. In de periode 1 tot en met 19 juli heeft de SVB ruim 35.000 telefoontjes verwerkt met een gemiddelde wachttijd van 9 seconden.

Merk jij al iets van de verbeteringen?

Of heb je nog steeds pgb-problemen? Deel je ervaring via de reageerknop >>

Verbeterplan

Alle betrokken partijen willen het pgb-systeem verbeteren en zijn daarom samen bezig met een verbeterplan. In juli zijn er verschillende overleggen geweest en in de zomer wordt er een aantal zogenaamde verdiepingssessies georganiseerd. Tijdens die sessies worden onderzoeken naar het pgb-systeem en de verbetervoorstellen gecontroleerd op de gevolgen voor de budgethouders en of de plannen haalbaar zijn. Het doel is om een stabiel pgb-systeem te hebben op 1 januari 2016, aldus Van Rijn. Half september komt de staatssecretaris met een nieuwe update, zo belooft hij in de brief.

Schade

Het ministerie van VWS doet bovendien onderzoek naar de opgelopen financiële schade bij pgb-houders en zorgverleners door alle problemen met de uitbetalingen van het pgb. Een onafhankelijk onderzoeksbureau voert dit onderzoek uit en heeft hiervoor een enquête gemaakt. Zo kan er een duidelijk beeld worden geschetst van de geleden schade en kan VWS met een compensatievoorstel komen. Per Saldo steunt dit onderzoek en roept alle betrokkenen de enquête in te vullen. De gegevens worden anoniem verzameld.
Ga hier naar de enquête >>

1 REACTIE

  1. Merk er weining van. Gemeente en SVB weten niet van elkaar wat ze doen. Zo weet mijn gemeente niet eens dat miijn huishoudelijk verzorger de eerste zes maanden gewoon betaald id uit mijn voorlopig budget en is er ineens geen budget meer in de maanden juli en augustus terwijl de indicatie verlengt is tot 31 december 2015. De gemeente mag het nu oplossen en is daarbij afhankelijk van de SVB. Ik denk dat het het PGB maar ten grave moeten dragen en Zorg in Natura snel persoonsgebonden moeten maken. Eigen regie moet er voor iedereen zijn en doorvoor moet geen kapotgemaakt PGB nodig zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.