Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Hoe de uitbetaling van het pgb misgaat

De uitbetaling pgb (persoonsgebonden budget) wordt sinds dit jaar door de Sociale Verzekeringsbank gedaan. Dat loopt niet helemaal zoals het zou moeten. ‘Iedereen krijgt betaald’, werd al vroeg beloofd. Maar dat werd behoorlijk laat. Een overzicht.
uitbetaling pgb
De uitbetaling van het pgb loopt niet zoals het zou moeten. - Foto: ANP XTRA

Juli 2014 – Gemeenten maken zich zorgen over uitbetaling pgb

De gemeenten maken zich grote zorgen over de uitvoering van het persoonsgebonden budget in 2015. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) gaat het pgb-geld en de uitbetaling pgb beheren. De invoering deze verandering gaat echter maar moeizaam, zeggen de gemeenten.

Oktober 2014 – Pgb-houders weten nog niks

Twee maanden voor het ingaan van de veranderingen in het persoonsgebonden budget (pgb), zijn 50.000 mensen nog steeds niet op de hoogte van wat er allemaal voor hen gaat veranderen. Dat stelt Per Saldo, belangenvereniging van mensen met een pgb. ‘De brief staat klaar’, zegt Zorgverzekeraars Nederland.

December 2014 – Iedereen krijgt betaald

De uitbetaling vanuit de pgb’s aan zorgverleners is gegarandeerd, laat de Sociale Verzekeringsbank weten. Daarvoor geldt wel dat de budgethouder de zorgovereenkomst naar de SVB moet hebben opgestuurd en de SVB moet bericht hebben gehad van de gemeente of het zorgkantoor dat er een pgb is toegekend.

Januari 2015 – Met extra inzet gaat het echt lukken

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) zet twee keer zoveel mensen in om het aantal aanvragen van persoonsgebonden budgetten deze maand te kunnen verwerken. In totaal zitten er nu ongeveer duizend SVB-medewerkers aan de telefoon of ze voeren de extra administratieve taken uit. De uitbetalingen moeten eind januari en begin februari plaatsvinden. ‘Er moet nog veel gebeuren, maar we doen er alles aan om het te laten lukken’, zegt een woordvoerder van SVB.

Januari 2015 – Per Saldo vertrouwt het niet

Per Saldo, de vereniging van mensen met een persoonsgebonden budget, maakt zich ernstig zorgen over de hulpverleners wiens overeenkomsten volgens de SVB niet voor 1 januari zijn aangekomen of zelfs nu nog niet geregistreerd zijn, terwijl die pgb-houders ze wel tijdig hebben verstuurd. Of zij betaald gaan worden, daar vertrouwt Per Saldo niet op.

2 februari 2015 – Nog geen salaris

Van de 70.000 pgb-hulpverleners, hebben zo’n 13.000 zorgmedewerkers nog geen salaris gekregen. Hulpverleners die getroffen zijn door de problemen bij de SVB, demonstreren voor het kantoor van de SVB in Utrecht.

2 februari 2015 – Iedereen mag declareren

Iedereen met een pgb voor het inkopen van zorg kan nu bij de Sociale Verzekeringsbank declareren over januari. Ook al hebben ze nog niks van de SVB gehoord of nog geen akkoord op hun papierwerk, zegt Staatssecretaris Van Rijn. Driekwart van de mensen heeft het geld binnen vijf dagen. De rest krijgt zijn geld voor half februari. Bij schrijnende gevallen waar meer spoed nodig is, kan een voorschot worden aangevraagd.

3 februari 2015 – Het systeem faalt

Als niet alle pgb-zorgverleners uiterlijk eind deze week hun maandloon voor januari niet hebben, dan heeft het nieuw ingevoerde systeem gefaald, zegt Per Saldo. De belangenorganisatie wil dan dat het systeem wordt teruggedraaid.

3 februari 2015 – Staatssecretaris moet sorry zeggen

CDA, SP, PVV, GroenLinks, ChristenUnie en 50PLUS willen dat staatssecretaris Martin van Rijn excuses maakt voor de chaos. De staatssecretaris moet tijdens een Kamerdebat tekst en uitleg geven.

4 februari 2015 – De ombudsman vindt het onacceptabel

De Nationale ombudsman gaat onderzoek doen naar de problemen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Hij krijgt sinds eind december klachten over slechte bereikbaarheid, onvoldoende kennis bij de medewerkers, achterstanden bij het beoordelen van de zorgcontracten en het zoekraken van stukken. Onacceptabel, vind de ombudsman.

4 februari 2015 –SVB geeft een actueel overzicht

De Sociale Verzekeringsbank houdt vanaf woensdag op de website bij hoe het staat met de uitbetalingen van de persoonsgebonden budgetten. Ga hier naar het overzicht >>

4 februari 2015 – Van Rijn zegt sorry

De staatssecretaris maakt excuses in de Tweede Kamer. Hij zegt dat laat opgestuurde zorgcontracten voor ‘een prop in het systeem’ zorgden. Volgens hem zijn de meeste maandsalarissen over januari (59.000) inmiddels uitbetaald en volgen de declaraties.

12 februari 2015 – De uitbetaling pgb komt op gang

De uitbetaling van declaraties bij de persoonsgebonden budgetten is op gang gekomen, schrijft staatssecretaris Martin van Rijn aan de Tweede Kamer. De telefonische bereikbaarheid blijft wel kwetsbaar, geeft hij toe. Per dag komen er 7500 telefoontjes binnen. Er worden elke dag tussen de 5000 en 8500 declaraties ingediend. De SVB verwacht die binnen de vijf tot tien werkdagen te kunnen betalen. De verwachting is dat er uiteindelijk 130.000 declaraties moeten worden verwerkt. Daarvan zijn er op dat moment 27.000 op tijd uitbetaald. Inmiddels hebben ook 68.000 zorgverleners met een maandloon hun geld gekregen, zo meldt de SVB.

17 februari 2015 – Achterstand ingelopen

De achterstand die eerder was opgelopen met uitbetaling pgb, is weggewerkt, volgens de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Eerder meldde Van Rijn dat er een achterstand was van circa 57.000 zorgovereenkomsten. Die zijn nu verwerkt.

24 februari 2015 – Problemen nog niet voorbij

De problemen rond de uitbetaling van persoonsgebonden budgetten voor specifieke zorg zijn nog niet voorbij, schrijft Van Rijn aan de Tweede Kamer. Het gaat om nog niet verwerkte e-mails. Ook komen er op een speciaal telefoonnummer 6000 telefoontjes per dag binnen. Volgens de SVB worden nu 99 procent van de declaraties binnen vijf tot tien werkdagen betaald. Bij de 1 procent waar dat nog niet lukt, ontbreekt bijvoorbeeld een rekeningnummer, waardoor SVB het geld niet kan overmaken.

3 maart 2015 – Fouten opsporen

Van Rijn heeft een plan van aanpak opgesteld met Per Saldo en de Branchevereniging Kleinschalige zorg (BVKZ) Volksgezondheid om de rest van de betalingsproblemen voor specifieke zorg op te lossen. Zo gaan de belangenclubs onder meer met de Sociale Verzekeringsbank (SVB) fouten bij gemeenten, zorgkantoren en de SVB opsporen.

24 maart 2015 – Regisseur moet situatie verbeteren

Voormalig Tweede Kamerlid Andrée van Es wordt aangesteld als ‘onafhankelijk ketenregisseur’ en moet de betalingsproblemen gaan oplossen. Zij moet zorgen voor verbeteringen waarmee de mensen met een pgb echt geholpen zijn. Topambtenaar Marcel van Gastel houdt in de gaten of er vorderingen worden gemaakt. Van Rijn verwacht dat de verbeteringen voor de zomer zijn toegepast.

25 maart 2015 – Update SVB

De Sociale Verzekeringsbank laat weten dat ze op dit moment 281.800 declaraties van uurloners hebben ontvangen en dat daarop 220.200 (136.600 + 81.600 + 2.000) betalingen zijn verricht.

26 maart 2015 – Van Rijn onder vuur

De Tweede Kamer debatteert voor de vierde keer in korte tijd over de betalingsproblemen rond het pgb. Staatssecretaris van Rijn ligt onder vuur (de SP diende een motie van wantrouwen in), maar belooft dat hij over een week of drie kan laten weten of de betalingsproblemen half mei kunnen zijn opgelost.

27 maart 2015 – Niks mis met blauwe inkt

Pgb-zorgverleners die nog niet zijn uitbetaald, krijgen regelmatig van de Sociale Verzekeringsbank te horen dat dat komt doordat ze hun documenten hebben ingevuld met een blauwe pen, zegt de NOS. Per Saldo is verbaasd. Een woordvoerder van de SVB zegt Het kan ‘wel eens voorkomen’ dat pgb-declaraties die met een blauwe pen zijn ingevuld, niet goed leesbaar zijn voor de scanner. Dat heeft echter ‘geen enkel effect’ op het tijdstip waarop de betaling wordt uitgekeerd.

14 april 2015 – Helft pgb-houders snapt uitbetaling pgb niet

Meer dan de helft van de mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) gebruikt dit zorggeld onjuist. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) naar zorgfraude. Dit wil niet zeggen dat hier sprake is van fraude. Het gaat vaak om mensen die de pgb-regeling niet begrijpen en daardoor bijvoorbeeld fouten maken in hun administratie.

18 april 2015 – ‘Van Rijn negeerde waarschuwing over uitbetaling pgb’

De SVB waarschuwde Van Rijn vlak voor de invoering van het nieuwe stelsel dat de haalbaarheid risicovol was geworden. Maar de staatssecretaris sloeg de waarschuwingen in de wind, zegt het Algemeen Dagblad op basis van eigen onderzoek.

29 april 2015 – Van Rijn weer in de Kamer

Staatssecretaris Martin van Rijn zegt in de Tweede Kamer geen moment te hebben overwogen het nieuwe persoonsgebonden budget (pgb) niet per 1 januari te laten ingaan. ‘We hebben zo goed mogelijk proberen te voorzien wat er zou kunnen gebeuren, maar we hebben niet alle risico’s kunnen tackelen.’ De staatssecretaris krijgt van de Kamer tot 15 mei om alle betalingsproblemen op te lossen.

18 mei 2015 – foutmarge is volgens Per Saldo nog te hoog

Staatssecretaris Van Rijn schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat 94% van de pgb-declaraties nu goed gaan. Belangenvereniging Per Saldo vindt de foutmarge nog te hoog: ‘Wij krijgen op een dag nog 76 meldingen binnen.’ Lees meer>>

2 juni 2015 – Druk op Van Rijn neemt toe

Staatssecretaris Martin van Rijn moet zich deze week voor de zesde keer dit jaar verantwoorden in de Tweede Kamer voor de aanhoudende betalingsproblemen met het persoonsgebonden budget. Hij moet zeer kritische Kamerleden zien te overtuigen dat er wel degelijk schot in de zaak zit. Volgens bronnen is de staatssecretaris niet van plan af te treden, ook niet als de gehele oppositie een motie van wantrouwen tegen hem zou steunen.

30 juni 2015 – Herstel uitbetaling pgb-debacle duurt nog tot 2016

Staatssecretaris Van Rijn vraagt meer tijd voor het herstelplan voor de uitbetaling van pgb’s. Zijn plan om de problemen met het pgb te herstellen, gaat nog tot volgend jaar duren.

4 augustus 2015 – Kamerbrief Van Rijn: uitbetaling pgb gaat beter

De uitbetalingen van het persoonsgebonden budget (pgb) gaan beter. Zo meldt staatssecretaris Van Rijn in een brief aan de Tweede Kamer. Publieke tribune tijdens het debat in de Tweede Kamer over de aanhoudende betalingsproblemen met het persoonsgebonden budget (pgb). 95% van alle binnengekomen pgb-declaraties in de periode van 22 juni tot en met 19 juli is op tijd uitbetaald.

15 augustus 2015 – Nationale ombudsman vindt dat belang burger uit het oog is verloren

Bij alle veranderingen rond het persoonsgebonden budget zijn de belangen van de burgers ernstig uit het oog verloren, zegt Nationale ombudsman Reinier van Zutphen. De ombudsman neemt daarmee een klein voorschot op het onderzoek dat hij deed naar de grote problemen met het pgb waarmee mensen zelf hun zorg kunnen regelen.

18 augustus 2015 – Herbeoordeling uitbetaling pgb’s voor 1 oktober

Gemeenten moeten de herbeoordeling van 125.000 persoonsgebonden budgetten voor zorg voor 1 oktober hebben afgerond, schrijft Martin van Rijn aan de wethouders die over de pgb’s gaan. De VNG laat weten dat de gemeenten niet genoeg capaciteit om de klus voor elkaar te krijgen. Per Saldo, de belangenvereniging voor pgb-houders, is ‘helemáál niet blij’ met het bericht van de VNG.

25 augustus 2015 – ‘Invoering pgb-trekkingsrecht: schoolvoorbeeld van hoe het niet moet’

De overheid moet leren van grote uitvoeringsproblemen zoals onlangs bij de invoering van het pgb-trekkingsrecht. Hierbij zijn bij de invoering, net als bijvoorbeeld eerder bij de invoering van het éénbankrekeningnummer bij de Belastingdienst het geval was, de belangen van kwetsbare burgers en van zorgverleners uit het oog verloren. Dit concludeert Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in zijn rapport ‘Pgb-trekkingsrecht en de (niet)lerende overheid’. De aanbevelingen van de Ombudsman om het pgb-systeem te verbeteren en te vereenvoudigen, worden door staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) overgenomen.

2 september 2015 – Miljoenen voor gedupeerden uitbetaling pgb-debacle

Het kabinet trekt 20 miljoen euro uit voor mensen die in de problemen zijn gekomen door het debacle met de uitbetaling van het persoonsgebonden budget (pgb). Het gaat om 2 miljoen euro dit jaar voor compensatie en 18 miljoen euro volgend jaar.

2 september 2015 – Den Bosch negeert Van Rijn en verlengt pgb’s

Het gemeentebestuur van Den Bosch verlengt voor honderden inwoners die zorg nodig hebben het persoonsgebonden budget (pgb) tot de zomer van 2016. Eigenlijk moet de gemeente voor 1 oktober het budget van achthonderd inwoners opnieuw beoordelen. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft dat onlangs aan alle gemeenten gevraagd. Den Bosch vindt die datum onhaalbaar en besloot woensdag de wens van de staatssecretaris te negeren.

4 september 2015 – Meer tijd voor aanpassing van de uitbetaling pgb

Gemeenten krijgen meer lucht voor de herbeoordeling van mensen die een persoonsgebonden budget (pgb)hebben. Als ze die niet op tijd kunnen doen, dan moeten ze het bestaande budget van pgb-houders in ieder geval tot 1 mei 2016 handhaven. Verder moet de betalingswijze via de Sociale Verzekeringsbank (SVB) simpeler worden. De gemeenten, SVB, zorgverzekeraars, de belangenorganisaties Per Saldo en BVKZ, de ministeries van Sociale Zaken en Volksgezondheid zijn dit overeengekomen tijdens overleg over nieuwe afspraken voor het pgb.

29 oktober 2015 – Uitbetaling pgb problemen nog steeds niet achter de rug

De problemen met de uitbetalingen van de persoonsgebonden budgetten (pgb) zijn nog steeds niet voorbij. Nog steeds krijgt niet iedereen op tijd de declaraties uitbetaald. Het gaat om zo’n 5 procent, een aantal dat de afgelopen weken stabiel blijft. Ook hebben nog niet alle gemeenten de inwoners met een pgb geïnformeerd over hun situatie komend jaar.

7 december 2015 – ‘Herstellen uitbetaling pgb kosten gemeenten tot 31 miljoen extra’

Het herstellen van de problemen rond de uitbetaling pgb heeft gemeenten volgens een onderzoek van een extern bureau tussen de 22 en 31,5 miljoen euro gekost. Het gaat om kosten die zijn gemaakt om bijvoorbeeld gegevens van pgb-houders te controleren of omdat ze extra mensen hebben moeten inhuren.

22 januari 2016 – Topvrouw SVB treedt terug

oorzitter Nicoly Vermeulen van de raad van bestuur van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) vertrekt. De SVB kwam in opspraak toen er begin 2015 grote problemen ontstonden met de uitbetaling van het persoonsgebonden budget (pgb). Vermeulen maakte daar excuses voor.

7 maart 2016 – Kamer: haal uitbetaling pgb weg bij SVB

De Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) gaat uitzoeken hoe het zorggeld van de persoonsgebonden budgetten op een andere manier kan worden uitbetaald. Net als veel oppositiepartijen eerder al wilden, vinden nu ook coalitiepartijen VVD en PvdA dat deze taak kan worden weggehaald bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

8 REACTIES

  1. Hier gvaat het al verkeerd bij het gesprek, dan de verkeerde formulieren, en zo gaat het maar door. Bezwaarschrift niet ontvangen.
    Maar ja, in Gemeente Nijkerk komen stagiaires de gesprekken voeren maar weten zelf niet waar ze het over hebben.
    Alles moet goedkoper, daarom wordt de verzorgingsstaat afgebroken door mensen, veelal managers die zich totaal niet kunnen verplaatsen in de situatie van de mensen waar ze over beslissen. Denk ook niet, een uitzondering daargelaten, dat het ze wat schelen kan. Was ook liever gezond en met een betaalde baan, maar is helaas anders.
    Weet niet hoeveel erger dit nog gaat worden, maar de Gemeente Nijkerk meldt trots 750.000 Euro te hebben bespaard…….. Onbegrijpelijk en Onacceptabel!!!
    En dan heb ik het nog niet eens over de veel lagere vergoedingen nl 1/3 van wat ik kreeg.

  2. Lees alle reacties
  3. ook ik ontvang niet te vtraceren bedragen van SVB.
    na heen en weer contact blijkt dat ik een voorschot heb ontvangen.
    daardoor worden de ontvangen bedragen wel erg oninzichtelijk.
    ook reis – en begeleidingskosten worden soms afzonderlijk overgemaakt, waardoor het oorspronkelijk totaalbedrag van de nota niet zichtbaar is.
    heel veel extra gecontroleer en mail met SVB over de betalingen.

  4. Waarom doen we het niet zoals in Duitsland? Iedere budgethouder is daar vrij om het geld te besteden zoals hij wil. Er wordt gecontroleerd op de kwaliteit van de verzorging en daar gaat het toch om? In Duitsland is er geen gedoe met declaraties en fraude. Waarom maken wij het toch zo moeilijk?

  5. If the VVD and PvDA really wanted to save Dutch taxpayer’s money, they should have started by thoroughly auditing their own bureaucratic staffs and procedures before going out and declaring a financial war on the poor, sick and, more so now than before, badly depressed.
    What is clear is that there has been real fraud taking place at the highest levels of government.
    Let’s find a new government that takes their government jobs seriously and professionally. We have wasted too much money on the false idea that we should first be suspicious of those receiving subsidies. Proper financial controls are what is needed and not a 14th century witch hunt on the weakest members of society, who are face with so many unnecessary existential threats.

  6. I have read an article that stated that 30,000 PGB recipients were surveyed over a period of 2 years. The results of this survey claimed that ‘possibly 7%’ of those receiving such payments were guilty of ‘fraud’.
    When Dutch institutions are unable to ascertain whom and how to pay PGB Budgethouders, how could they possibly be able to confirm that 7% of the potential recipients may have defrauded a system that they themselve are not able to manage in a timely and reasonable manner?
    One only has to call the PGB and ask the same question to more than one SVB call center responder to realize that there is no general concensis as to how the PGB system (dis-)functions.
    The ‘PGB Zorgovereenkomst’ form instructions are so poorly written that filling out a forms correctly has more to do with luck than one’s ability to read Dutch and fill in the form. Therefore, it may be possible that a large portion of the 30,000 surveyed, who were judged to have ‘possibly’ defrauded the system were judged to have abused the system simply by making understandable errors because of the poor quality of the form and instructions themselves and not because PGB recipients tried to misuse the system.
    Fact is that really no one knows whether PGB fraud stands at 0.5% or 10%!
    The real waste of money was launching such a survey in the first place and then pointing of fingers at the poor and sick without making very sure that the SVB’s house was in order first.

  7. het is allemaal wel heel leuk maar dit heb ik zien aankomen en mijn zorgen geuit,maar het kwam niet over.Het is een overheidsprobleem, kennelijk geen goede it-ers.Bovendien had de politiek en de regering dit toch ook kunnen zien aankomen, zijn ze zo dom in den Haag ??Ergens in de loop van augustus moesten er allemaal nieuwe zorgcontracten worden opgemaakt, en pas laat in het jaar krijgt de svb info om welke pgbclienten het gaat, en dat allemaal omdat prof.bureaus diefstal en fraude plegen.Ik doe het al jaren voor vele mensen en ben nooit betrapt op 1 fout !!!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.