Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Kamer wil pgb weg bij SVB

De Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) gaat uitzoeken hoe het zorggeld van de persoonsgebonden budgetten (pgb’s) op een andere manier kan worden uitbetaald.
Martin van Rijn
Foto: Rijksoverheid

Net als veel oppositiepartijen eerder al wilden, vinden nu ook coalitiepartijen VVD en PvdA dat deze taak kan worden weggehaald bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). VVD-Kamerlid Sjoerd Potters vraagt Van Rijn dinsdag in het Kamerdebat over de SVB om nog voor de zomer met alternatieven te komen. ‘De Sociale Verzekeringsbank heeft zijn best gedaan om de problemen aan te pakken, maar de tijd is nu gekomen om naar een andere weg te gaan kijken. We moeten echt naar een toekomstbestendig systeem toe, en dat hoeft niet meer bij de SVB gehuisvest te zijn’, aldus de VVD'er.

Uitbetaling

Ook Otwin van Dijk van coalitiepartner PvdA wil dat zijn partijgenoot Van Rijn gaat kijken naar andere mogelijkheden voor uitbetaling van de persoonsgebonden budgetten. ‘Pgb-houders moeten gewoon netjes en op tijd worden uitbetaald. De organisatie die dat het beste kan uitvoeren, moet wat de PvdA betreft dus ook de uitbetaling op zich nemen. Daarom vragen wij de staatssecretaris daar onderzoek naar te doen, waarbij ook alternatieven voor de SVB worden meegenomen.’

pgb problemenDe SVB regelt sinds 1 januari 2015 de uitbetaling van het pgb, waarmee mensen zelf hun zorg regelen. Sindsdien regende het klachten van zorgverleners die niet of te laat hun geld krijgen. Het kabinet liet eerder weten tussen de 15 miljoen en 20 miljoen euro uit te trekken voor compensatie van gedupeerden.
Bekijk hier de tijdlijn hoe het misging met het pgb >>

ANP

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.