Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pingpongen met werk en loon van thuiszorgsters

‘De ondersteuning TSN-cliënten is geregeld, en ook het behoud van arbeidsvoorwaarden van de medewerkers’, zegt staatssecretaris Van Rijn. ‘Vanaf 25 april werken 2000 ex TSN- medewerkers tegen een lager loon’, volgens vakbond FNV. Die begint een kort geding.

Volgens vakbond FNV gaan ruim 2000 (ex-) TSN-medewerkers aan de slag in hetzelfde werk in de thuiszorg, maar tegen slechtere arbeidsvoorwaarden: ‘Dat betekent voor sommige thuiszorgers een verlies van een derde van hun inkomen voor hetzelfde werk’, aldus Maureen van der Pligt van de FNV. De vakbond zet zich in om thuiszorgmedewerkers te beschermen tegen de gevolgen van de bezuinigingen en van de faillissementen van zorgaanbieders, zoals TSN.

Cao

Voor zo’n 7000 medewerkers van het failliete TSN is een oplossing gevonden. TSN was de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland met 12.000 medewerkers. Maar 2000 ex-thuiszorgsters van TSN krijgen gemiddeld 20% minder loon. Onterecht, vindt de FNV, die wijst op de afspraak in de cao Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg. Daarin staat dat als thuiszorgmedewerkers door een nieuwe aanbieder worden overgenomen, zij dan ook hun arbeidsvoorwaarden moeten behouden. Maar sommige zorgaanbieders vinden dat dit cao-artikel niet geldt bij faillissementen, zoals die van TSN.

Medewerkers van thuiszorgorganisatie TSN hebben in maart op verschillende plaatsen in Nederland het werk neergelegd om te protesteren tegen het faillissement van de zorgaanbieder.

Brief Van Rijn

Staatssecretaris Van Rijn heeft de Tweede Kamer in een brief laten weten dat belangrijke hobbels, die het faillissement van TSN met zich brengt, zijn gladgestreken ‘Door gemeenten zijn overal afspraken gemaakt om de zorg en ondersteuning door te laten lopen’, meldt Van Rijn. ‘Veel thuishulpen kunnen aan het werk bij andere aanbieders, waarbij een groot deel de huidige arbeidsvoorwaarden behoudt.’

Arbeidsvoorwaarden

Volgens de FNV is er, naast de 2000 thuiszorgers die tegen slechtere arbeidsvoorwaarden moeten werken, nog een groep van ongeveer 1500 medewerkers die hun baan niet hebben behouden, terwijl het werk wel is gebleven. De FNV vindt dat ‘onacceptabel’ en roept de politiek nogmaals op om gemeenten en zorgaanbieders aan te spreken op naleving van de wet en van afspraken.

Extra geld

Er zijn in de afgelopen maanden al diverse afspraken gemaakt tussen Van Rijn, gemeenten, zorgaanbieders en vakbonden, maar dat heeft nog niet geleid tot een gezamenlijke aanpak waar iedereen mee kan leven. De FNV wijst erop dat niet alleen de zorgaanbieders, maar ook de opdrachtgevers – de gemeenten – hun verantwoordelijkheid moeten nemen: ‘Gemeenten hebben, naast het budget dat ze hadden voor TSN, ook nog eens éxtra geld gekregen.’

Noodfonds

In december 2015 zijn afspraken gemaakt met het kabinet en de Vereniging Nederlands Gemeenten. ‘Er komt 300 miljoen voor de thuiszorg bij en is er een soort noodfonds van 60 miljoen afgesproken. De gemeenten kunnen en moeten dus de thuiszorgaanbieders voldoende geld betalen om de cao te kunnen naleven’, vindt de FNV.

Een goede cao is belangrijk voor de werkgevers en werknemers in de sector Zorg en Welzijn. Maar regelmatig komen hun ideeën niet overeen en moet er onderhandeld worden over arbeidsvoorwaarden als salaris, vakantiedagen, werktijden en bijscholing. Lees hier het dossier nieuws over de cao’s in Zorg en welzijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.