Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Nog steeds pgb-problemen

De problemen met de uitbetalingen van de persoonsgebonden budgetten (pgb) zijn nog steeds niet voorbij. Nog steeds krijgt niet iedereen op tijd de declaraties uitbetaald. Het gaat om zo’n 5 procent, een aantal dat de afgelopen weken stabiel blijft.
pgb-problemen
Foto: ANP XTRA

Ook hebben nog niet alle gemeenten de inwoners met een pgb geïnformeerd over hun situatie komend jaar. Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) woensdag aan de Tweede Kamer.

Toegenomen telefoontjes

Het aantal telefoontjes naar de Sociale Verzekeringsbank (SVB), dat verantwoordelijk is voor de uitbetalingen, is deze maand weer toegenomen. De meeste gaan over tekorten. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de deze maand verstuurde brieven aan zo’n 10.500 mensen met een pgb waarin ze worden gewezen op het risico dat ze meer dreigen te besteden dan ze mogen volgens hun pgb.

Lees alle artikelen over het pgb in het Dossier Persoonsgebonden Budget >>

Uitbetalen

Het afgelopen jaar is veel misgegaan bij de invoering van het nieuwe pgb-systeem voor zorg en huishoudelijke hulp. Gemeenten zijn sinds begin dit jaar verantwoordelijk voor de pgb’s. Een monsterklus, die voor flinke problemen zorgde. Zorgverleners krijgen geregeld te laat of helemaal niet uitbetaald door de SVB. Het kabinet liet eerder weten tussen de 15 en 20 miljoen euro uit te trekken voor compensatie.

Verantwoording

Van Rijn heeft al meerdere keren verantwoording moeten afleggen in de Tweede Kamer. Eind november hoopt hij de Kamer opnieuw te informeren, schrijft hij in zijn brief. Medio december komt hij met een actueel beeld van de betalingen, zegt hij toe.

3 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ik ben 1 van die budged houders, ik weet pas sinds oktober 15 de stand van mijn budged WMO/Zorgver.
  gelukkig door dat ik geen info had minder hulp besteld,en hoe ging dat ? kloten! dank aan de SVB.
  Voorheen wist ik per maand wat ik had,de SVB heeft er een rommel van gemaakt.
  Ton Visser

 3. No matter how big the financial mess created by changing a system that actually worked to one that did not, the same cast of characters remains in office.
  Let's tell our children that it is not important how well you perform but with whom your drinking buddies are at political party gettogethers.
  At least the De staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, mevrouw W.J. Mansveld accepted the responsibility for the mistakes made under her direction and resigned. I wish that I could say the same for staatssecretaris Martin van Rijn voor VWS.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.