Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe cao jeugdzorg: ruim 9% salaris erbij plus ‘rode knop’ bij hoge werkdruk en agressie

Witte rook voor professionals in de jeugdzorg: zij kunnen in 2024 rekenen op een loonsverhoging van 9,25 procent én de komst van een ‘rode knop’. Deze meldknop kunnen jeugdzorgwerkers indrukken wanneer de werkdruk oploopt of de veiligheid van gezinnen niet langer te waarborgen is.
Nieuwe cao jeugdzorg: ruim 9% salaris erbij plus 'rode knop'
Naast de loonsverhoging maken afspraken over verlaging van de werkdruk deel uit van de nieuwe Cao Jeugdzorg.

Maaike van der Aar, bestuurder van FNV Jeugdzorg, spreekt over een ‘historische cao’. De druk tijdens de onderhandelingen tussen vakbonden FNV, CNV en FBZ en de werkgevers werd de afgelopen weken opgevoerd, met de aankondiging van een massaprotest als uiterste maatregel. Zo ver kwam het uiteindelijk niet: de voorbije weken bleek Jeugdzorg Nederland volgens FNV bereid om ‘extra stappen te zetten voor de broodnodige verbeteringen van de arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden van jeugdzorgmedewerkers’.

Lonen stijgen in nieuwe cao jeugdzorg

Zo mogen professionals in de nieuwe cao Jeugdzorg rekenen op een loonstijging die per 1 januari 2024 ingaat. Vanaf die datum gaan de lonen met 8 procent omhoog. Per 1 juli 2024 komt daar nog eens 1,25 procent bovenop, zodat het percentage op 9,25 procent uitkomt. Daarnaast krijgt elke professional aan het einde van 2024 naar rato nog een eenmalige uitkering van 400 euro. Overigens wordt met deze afspraken een deel van het koopkrachtverlies vanwege de inflatie in 2023 gecompenseerd.

Val je onder een andere cao in het sociaal domein en wil je weten waar je recht op hebt? Bekijk hier het overzicht van alle cao’s in zorg en welzijn

Afspraken voor 2025

Ook voor 2025 liggen er al afspraken: in dat jaar komt er 3 procent extra loon bij en is er een inflatiecompensatie afgesproken. Wel geldt een maximum van 2,25 procent als de inflatie hoger is dan 3 procent. De kilometervergoeding voor woon-werkverkeer wordt op 1 januari 2025 verhoogd van 19 naar 23 cent per kilometer.

Rode knop tegen werkdruk

Wat verder opvalt is de invoering van de virtuele rode knop waar jeugdzorgwerkers op kunnen drukken. Dit is een maatregel om de werkdruk aan te kunnen. Professionals kunnen de rode knop indrukken in extreme gevallen waarbij de werkdruk oploopt of de veiligheid niet langer te waarborgen is. De werkgever moet dan de situatie oplossen.

Blijf op de hoogte van praktische tips over rechten en plichten van sociaal werkers met de gratis online nieuwsbrieven van Zorg+Welzijn, hét vakmedium voor professionals in het sociaal domein.>>

Omgaan met agressie

Om de veiligheid van medewerkers verder te vergroten zijn er bovendien afspraken gemaakt over veilig werken. Deze gaan met name over hoe er met agressie wordt omgegaan, maar ook over preventie en nazorg. Verder is een systeem afgesproken dat moet zorgen dat medewerkers binnen hun uren blijven. Ook dat moet de werkdruk beteugelen. 

FNV-bestuurder Van der Aar laat weten dat met het akkoord dat er nu ligt historie is geschreven. ‘De maat was écht vol en als de werkgevers dat signaal nu niet serieus hadden genomen, was er waarschijnlijk iets onherstelbaar beschadigd in de arbeidsverhoudingen. We zijn enorm blij dat het zo ver niet is gekomen en dat we nu samen werk kunnen maken van herstel in de sector.’

Of je nu met ouderen, jongeren, mensen met schulden of met jonge moeders werkt: als sociaal werker is de kans helaas aanwezig dat je agressie meemaakt. Hoe reageer je op agressief gedrag van een cliënt en hoe voorkom je escalatie? Zorg+Welzijn heeft een dossier over omgaan met agressie met daarin:

  • Persoonlijke verhalen van sociaal werkers over de impact van agressie
  • Visies op agressie: moeten we het (enigszins) accepteren, of moeten we ons er juist steviger tegen uitspreken?
  • Uitleg over specifieke vormen, zoals online agressie
  • Praktische tips voor sociaal werkers: herkennen en de-escaleren, hoe bepalend is jouw houding, zelf aangifte doen of niet, humor gebruiken

‘Mooie, maar ook zware taak’

Eddy van Doorn, de hoofdonderhandelaar van Jeugdzorg Nederland, is eveneens tevreden met het akkoord voor de Cao Jeugdzorg. ‘Er ligt een akkoord dat recht doet aan de medewerkers in de jeugdzorg en de mooie, maar vaak ook zware taak die zij hebben.’ Hij wijst erop dat de werkgevers niet veel vet op de botten hebben: eerder onderzoek maakte duidelijk dat 40 procent van de jeugdzorgorganisaties in 2022 rode cijfers schreef. Dat heeft er mede voor gezorgd dat de onderhandelingen moeizaam verliepen. Jeugdzorg Nederland doet, juist met het oog op de financiële positie van de jeugdzorgorganisaties, daarom ook een beroep op gemeenten om goede afspraken over tarieven te maken.

Laatste horde nieuwe cao jeugdzorg

De nieuwe cao Jeugdzorg geldt voor 2024 en 2025. Wel is er nog een laatste horde te nemen: de leden van de vakbonden moeten er nog mee instemmen. In totaal werken zo’n 33.000 professionals die vallen onder de cao Jeugdzorg.

Bekijk de nieuwe cao jeugdzorg hier.

Als je meer uren werkt dan in je contract staat, welke vergoeding krijg je dan? En zijn er andere afspraken? Dit artikel vat samen wat er in cao’s over ‘meerwerk’ en ‘overwerk’ is bepaald.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.