Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Monument voor vermoorde broertjes is klaar

Het monument voor de in 2013 omgebrachte broertjes Ruben en Julian uit Zeist is klaar en wordt op 1 december onthuld. Het monument is bedoeld voor alle kinderen die door huiselijk geweld om het leven zijn gekomen.
monument vermoorde broertjes
Ieder jaar worden zeker twintig kinderen in Nederland omgebracht door hun eigen vader of moeder. - Foto: iStock

Ruben (9) en Julian (7) werden in mei 2013 om het leven gebracht door hun vader, die daarna de hand aan zichzelf sloeg. Het hele land kwam in beweging tijdens de wekenlange zoektocht naar de twee kinderen. Hun lichamen werden uiteindelijk in een duiker in een sloot in Cothen gevonden.

Inzamelingsactie

Direct na hun dood startte de speciaal opgerichte stichting RuJu een inzamelingsactie voor een gedenkteken. Dat leverde veel geld op, maar in 2014 bleek dat de voorzitter van de stichting een greep in de kas had gedaan. Hij kreeg een taakstraf en moest het geld terugstorten.

Huiselijk geweld

Het veelkleurige monument is ontworpen door de Sliedrechtse kunstenaar Johan Huijzer. Op verzoek van de moeder van de broertjes is het beeld bestemd voor alle kinderen die door huiselijk geweld om het leven zijn gekomen. Het kunstwerk komt bij Slot Zeist te staan.

Huiselijk geweld  treft mannen, vrouwen, kinderen en ouderen en komt voor in alle lagen van de bevolking en in alle culturen. Lees alle artikelen over dit onderwerp in het Dossier Huiselijk geweld >>

Broertjes

Op de website van de kunstenaar staat een schets van het monument. In het midden van de sculptuur zitten de broertjes Ruben en Julian met de ruggen tegen elkaar. Ze worden omringd door ander kinderen en tegels die door leerlingen van verschillende scholen in Nederland worden beschilderd. Het is niet duidelijk of het uiteindelijke monument ook daadwerkelijk zo is geworden.

Ieder jaar worden zeker twintig kinderen in Nederland omgebracht door hun eigen vader of moeder. Vaak pleegt de dader daarna zelfmoord en blijft een ouder alleen achter. Is het mogelijk om na zo’n familiedrama je leven weer op te pakken? En hoe doe je dat dan? Kijk hier de aflevering van Dit is de Dag terug over Ron van den Bedum wiens vrouw hun zoon Thomas (11) vermoordde.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.