Dagbesteding nr. 3, 2018

    In Dagbesteding van maart wordt de ggz-interventie WRAP in beeld gebracht. Een interventie die helpt te werken aan het welbevinden van cliënten. Verder in dit nummer onder meer aandacht voor regelarme zorg en antwoord op de vraag hoe je je cliënt kunt coachen in het gebruik van e-health.

    ‘Een gereedschapskoffer voor een goed gevoel’

    Een mens is meer dan zijn aandoening. Dat is een belangrijke uitgangspunt van de ggz-interventie WRAP. Ieder mens heeft uiteindelijk zelf de regie over zijn leven en kan stappen zetten om zich beter te voelen. In WRAP-groepen zitten mensen met psychische problemen, een verslavingsachtergrond, een lichamelijke beperking of andere problematiek door elkaar. ‘Je gaat uit van de kracht van de persoon.’

    10 vragen aan – Franchet Broertjes: ‘Dagbesteding mag best wat hipper’

    Loop je door de gezellige straten van de oude binnenstad van Alkmaar, dan kan het zomaar zijn dat je ineens op een bijzondere winkel stuit: Spot Atelier. Creatieve mensen met een indicatie voor dagbesteding maken en verkopen er hippe en kleurrijke cadeau- en lifestyle artikelen. Twee jaar geleden ging Franchet Broertjes samen met compagnon Ingrid Hulleman met het bedrijf van start. ‘Wij denken buiten de bestaande kaders.’

    Pasklaar: Woordspel

    Op zoek naar leuke, passende activiteiten voor je cliënten? De activiteitenkaarten van Pasklaar kunnen je hierbij helpen en inspireren. Pasklaar biedt online keuze uit meer dan 700 creatieve, recreatieve of educatieve activiteitenkaarten. De activiteiten zijn onderverdeeld in tien rubrieken. De kaarten zijn geschreven door collega-activiteitenbegeleiders en zijn daardoor zeer praktisch, overzichtelijk en eenvoudig toe te passen in de praktijk. Vakblad Dagbesteding publiceert elke maand een andere kaart.

    Goed idee: Zwierend over de dansvloer

    Café Burgerlust in Nijmegen organiseert al tweeëntwintig jaar dansavonden voor ouderen. Met succes, want dansliefhebbers kijken uit naar de dansavonden en halen hun hart op met stijldansen en linedance. Het dansen houdt ze jong en gezond.

    In de schoolbanken: Meer regie voor cliënt en medewerker

    Vroeger was het simpel: de hulpverlener wist wat goed was voor de ggz-cliënt. En de manager bepaalde wat goed was voor zijn medewerkers. Maar die tijden zijn voorbij. Zowel de cliënt als de medewerker staan steeds vaker zelf aan het roer. Met de opleiding voor Sociaal Psychiatrisch Ondersteuner kan de ggz-professional de vaardigheden ontwikkelen die voor deze omslag nodig zijn.

    Je cliënten coachen op de digitale snelweg

    De digitalisering van de maatschappij is niet te stoppen. Ook in de sector zorg en welzijn hebben we er mee te maken. Expertisecentrum Pharos is onlangs van start gegaan met een campagne om eHealth voor zo veel mogelijk mensen toegankelijk te maken. Professionals in zorg en welzijn kunnen hieraan bijdragen door mensen te coachen in het gebruik van eHealth. Dat betekent dat zij zelf over voldoende digitale vaardigheden dienen te beschikken.

    Column: Uit de dagelijkse praktijk

    Dementie, in welke vorm dan ook, is een fascinerende ziekte. Het kan iedereen overkomen, en hoewel er overeenkomsten zijn, is ieder proces uniek.

    ‘We staan nu veel meer naast de cliënt’

    Regels, protocollen, afvinklijsten. Er gaat in zorg en welzijn veel aandacht naar uit. Dat moet anders kunnen, dachten ze bij Philadelphia. Vier jaar geleden introduceerde de zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking een nieuwe manier van werken: regelarme zorg. ‘Het komt er eigenlijk op neer dat we weer op ons gezonde verstand vertrouwen.’

    Voorkomen en oplossen van conflicten

    Je hebt je collega’s doorgaans niet zelf uitgekozen. Zij kunnen erg van jou verschillen qua visie, werkmentaliteit of op persoonlijk vlak. Die verschillen kunnen leiden tot conflicten die een negatieve invloed hebben op de samenwerking. Je kunt conflicten niet altijd voorkomen, maar het is wel van belang ze tot een goed einde te brengen. Daarbij speelt je eigen stijl van omgaan met conflicten een grote rol.

    Redactioneel: Buiten de bestaande kaders

    In het centrum van de gezellige plaats Alkmaar bevindt zich een bijzondere winkel: Spot Atelier.