Redactioneel: Ervaring

In de hal bij Movisie liep ik collega Marcel Ham tegen het lijf. Hij leidt het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken. Ik was er met redacteur Sophie van Hogendorp voor een ronde tafel over ervaringsdeskundigsheid. U leest het artikel verderop in dit nummer. Collega Ham zei grijnzend, ik parafraseer een beetje: ah, de volgende paradigmawisseling, de ervaringsdeskundige vervangt de professional.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Piet-Hein Peeters

Zijn ironie zal u niet ontgaan, maar hij raakt natuurlijk een gevoelige snaar. In de laatste jaren rukt de ervaringsdeskundige op in het sociaal domein. Schatplichtig aan de ggz, nu is de term inmiddels behoorlijk aan het vervuilen. De ervaringsdeskundige is de voormalige cliënt die zijn of haar geschiedenis nu ten bate van anderen inzet. Maar het is voor sommigen ook de actieve buurtbewoner, de mantelzorger, soms zelfs de professional die de eigen ervaring inzet als cliënt of familielid van een cliënt.

De definitiekwestie daargelaten, valt mij te vaak op dat ervaringsdeskundigen door professionals met fluwelen handschoenen worden behandeld. Ik

0
13

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.