Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Langer zorg voor stervenden

Het wordt eenvoudiger om langer dan een jaar zorg te krijgen voor ernstig zieken, die niet lang meer te leven hebben. Staatssecretaris Bussemaker gaat de regelgeving zo aanpassen, dat zij voor onbepaalde tijd een indicatie voor palliatief terminale zorg krijgen. Dat meldt VWS.
Langer zorg voor stervenden

De staatssecretaris heeft dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer deze toezegging gedaan. Tot nu toe krijgen zieken met een zeer slechte prognose – gedurende maximaal een jaar – palliatieve terminale zorg. Deze zorg wordt toegekend als de levensverwachting korter is dan drie maanden.

Geen standaardbeleid
Het kan zo zijn dat deze laatste fase langer dan een jaar duurt. In een interview met Zorg + Welzijn liet Eric Spee van het CIZ onlangs al weten dat er in dit geval ‘eigenlijk geen standaardbeleid’ is. ‘Uitgangspunt is dat dezelfde zorg wordt gecontinueerd, tenzij de patiënt met minder toe kan. Maar dat is bijna nooit het geval’, aldus Spee in het interview.

Trees Piersma van het Prinses Beatrix Fonds beweerde in hetzelfde artikel over het CIZ gevallen te kennen waarin de terminale zorg na een jaar werd teruggeschroefd van 80 naar 24 uur per week.

Verantwoord
In de toekomst zal de palliatieve terminale zorg voor onbeperkte tijd worden geïndiceerd. Bussemaker wil wel in het najaar met de Kamer in discussie over of het wel verantwoord is om zeer complexe medische zorg in de thuissituatie aan te bieden.

Lees ook:

Indicatieproblemen bij chronisch zieken

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.