Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kabinet schrikt van toename eerwraakdoden

Het kabinet is geschrokken van de toename van het aantal eerwraakdoden in Nederland vorig jaar. De ministers Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Lodewijk Asscher, verantwoordelijk voor Integratie, lieten dat merken.
Kabinet schrikt van toename eerwraakdoden
Foto: ANP

Vorig jaar was er sprake van 20 eerwraak-gerelateerde doden, tegen 15 in 2012 en negen in 2011. In totaal waren er 500 meldingen van allerlei vormen van geweld in verband met eerwraak, meldde het Landelijk Expertise Centrum Eer Gerelateerd Geweld (LEC EGG).

Onacceptabel

Asscher noemt eerwraak ‘een afgrijselijke vorm van criminaliteit’ en een ‘ongelooflijk moeilijk probleem dat niet past in Nederland’. Het is volgens Asscher zaak de signalen op te pakken van mensen die in de knel dreigen te komen. Daarvoor is onder meer een telefoonnummer ingesteld. ‘En we moeten duidelijk maken dat dit onder geen beding geaccepteerd kan worden. Dat je hier in Nederland bent en van elkaar af blijft en het recht hebt om verliefd te worden op wie je wil en te geloven wat je wil.’

Lees meer over eerwraak in ons online Dossier Eerwraak

Integratie

Ook minister Ivo Opstelten schrikt van de cijfers. ‘Dit is ernstig en moeten we op alle fronten ongelooflijk de kop indrukken. Het moet en zal naar beneden. De oplossing ligt niet altijd in steeds maar zwaarder straffen, maar vooral in de voortdurende aandacht ervoor, aldus Opstelten. ‘Er moet vooraf, tijdens de integratie, aandacht aan worden besteed. Dan moeten onze normen worden overgebracht’, zo zegt de bewindsman.

Ongewenste uithuwelijking is het kabinet al langer een doorn in het oog. Minister Asscher (Sociale Zaken) begon vorig jaar vrijdag dan ook een informatiecampagne.

Dodelijke afloop

Het landelijk eerwraakcentrum krijgt verzoeken om hulp van regionale politie-eenheden, de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en van instellingen waar vrouwelijke slachtoffers worden opgevangen. De slachtoffers hebben meestal een Turkse, Marokkaanse, Iraakse of Afghaanse achtergrond. In twintig gevallen waar het expertisecentrum in 2013 bij betrokken was, had de eerwraak een dodelijke afloop (moord, doodslag of zelfmoord).

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.