Andries Baart: ‘Sociaal werker moet beschikken over onmachtscompetentie’

Wat we moeten doen om de problematiek rond mensen met verward gedrag op te lossen, weten we wel zo ongeveer. Dat zei emeritus hoogleraar Andries Baart op het Zorg+Welzijn congres Mensen met verward gedrag. ‘Alleen het gebeurt niet, het is nog niet zover. Dus voorlopig is het niet opgelost.’ Daarom is Baart op zoek gegaan naar het antwoord op de vraag: wat doen we tot die tijd?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Andries Baart: ‘Sociaal werker moet beschikken over onmachtscompetentie’

Volgens Andries Baart speelt onmacht van professionals vaak een grote rol in ernstige casussen rond cliënten. Er is bijvoorbeeld altijd weer, vaak ook terecht, een roep om ander beleid, meer middelen en meer interventies. Baart: ‘Maar mij interesseert ook het vermogen om deze onmacht te hanteren. Noem het de “onmachtscompetentie” van professionals. Een competentie die ervoor moet zorgen dat je iets kunt op de momenten dat je niets kunt.’

Soorten onmacht

In zijn lezing onderscheidde Baart verschillende soorten van onmacht. Bijvoorbeeld onmacht die ontstaat omdat je weerstand ondervindt (de ander doet niet wat je wilt), onmacht die ontstaat omdat je

0
4515

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.