Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Dossier Eerwraak

Met eerwraak wordt geprobeerd de aangetaste eer van een familie te herstellen. Vaak wordt de eer aangetast door een vrouw binnen de familie die in opspraak is gekomen. Ze heeft zich onzedelijk gedragen of iets gedaan wat voor haar sociale omgeving onacceptabel is. Haar familie wordt hierop afgerekend. Eerwraak mondt vaak uit in geweld, en heeft in sommige gevallen een dodelijke afloop.

Artikelen over eerwraak

 • 3 Miljoen voor aanpak homofobie en huwelijksdwang

  3 Miljoen voor aanpak homofobie en huwelijksdwang

  Het kabinet trekt 3 miljoen uit voor een steviger aanpak van huwelijksdwang, eergerelateerd geweld en homofobie.

 • Sezai Aydogan stond voor emancipatie in Turkse gemeenschap

  Sezai Aydogan stond voor emancipatie in Turkse...

  Kritisch naar de hulpverlener, maar ook naar de Turkse gemeenschap in Nederland. Sezai Aydogan speelde een belangrijke rol in het op de kaart zetten van de aanpak van eergerelateerd geweld in Nederland en het bespreekbaar maken van huiselijk geweld in allochtone kring. Vrijdag 13 juli overleed Sezai op 43-jarige leeftijd in Turkije aan de gevolgen van kanker.

  6
 • Eergerelateerd geweld tegen jonge meiden

  Eergerelateerd geweld tegen jonge meiden

  De aanpak van eergerelateerd geweld is complex en vereist veel specialistische kennis. Zahir is een opvang- en behandelcentrum voor jonge meiden op dit vlak. Projectleider Jannie Oenema: ‘Er zijn vaak best mogelijkheden om te bemiddelen met de ouders. Maar als je niet oppast, kun je de situatie compleet laten escaleren.’

 • ‘Dwing een cliënt niet om zijn seksuele voorkeur te benoemen’

  ‘Dwing een cliënt niet om zijn seksuele...

  Er moet bij het aanpakken van eergerelateerd geweld meer aandacht zijn voor seksuele diversiteit. Om gemeenten en organisaties actief in zorg en welzijn daarbij te helpen heeft MOVISIE een factsheet ontwikkeld.

  1
 • Slachtoffers eerwraak vaak misbruikt

  Slachtoffers eerwraak vaak misbruikt

  Vrouwen die te maken hebben gehad met eergerelateerd geweld, zijn in veel gevallen ook seksueel misbruikt. Dat is een van de opvallendste conclusies uit een onderzoek van hulpverleningsorganisatie Fier Fryslân.

 • Bemiddelaars maken eerwraak bespreekbaar

  Bemiddelaars maken eerwraak bespreekbaar

  Eergerelateerd geweld voorkomen door taboes in de gemeenschap bespreekbaar te maken. Dat is de taak van bemiddelaars uit etnische groepen, die worden ingezet als eerwraak dreigt. Het project 'Van Huis Uit' heeft de Haagse emancipatieprijs gekregen: de Kartini-prijs 2010.

 • Familie-eer redden zonder geweld

  Familie-eer redden zonder geweld

  Ooit stond Celal Altuntas op het punt om de eer van de familie te redden door een moord te plegen. Nu adviseert hij mannen die onder dezelfde druk staan en potentiële eermoordenaars zijn.

 • ‘Slachtoffers eergeweld weten vaak zelf oplossing’

  ‘Slachtoffers eergeweld weten vaak zelf oplossing’

  Slachtoffers van eergerelateerd geweld zijn niet altijd passief. Zij weten vaak zelf goed de risico’s in te schatten en weten ook vaak wat een (tijdelijke) oplossing is voor het probleem. Dat blijkt uit verkennend onderzoek ‘Eergeweld voorbij’, van het Verwey-Jonker Instituut. Bij de aanpak moet er vanuit het slachtoffer geredeneerd worden, vinden de onderzoekers.

 • Voorlopig stappenplan voor melding huiselijk geweld

  Voorlopig stappenplan voor melding huiselijk...

  Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) loopt vooruit op de wettelijke code die er moet komen voor het melden van huiselijk geweld, kindermishandeling, genitale verminking, eergerelateerd geweld en ouderenmishandeling door instellingen en organisaties. Er is inmiddels een soort stappenplan dat instellingen en organisaties kunnen volgen.

 • Conciërge en docent spelen belangrijke rol bij vroegsignalering

  Conciërge en docent spelen belangrijke rol bij...

  Van docent tot conciërge, van schoolmaatschappelijk werker tot beveiliger, van medestudent tot studiebegeleider. Iedereen op school kan signalen oppikken van jongeren die thuis problemen hebben. 'Wanneer het gaat om eergerelateerd geweld is het van belang snel hulp te zoeken, voordat de situatie escaleert', zegt Agnes Cornelissens van Advies- en Onderzoeksgroep Beke.

 • Hanneke Felten: ‘Eerwraak tegen homo's en lesbo's vergeten probleem'

  Hanneke Felten: ‘Eerwraak tegen homo's en...

  ‘Uit naam van de eer’ heet het debat waarin MOVISIE aanstaande woensdag in Utrecht de schijnwerper richt op eergerelateerd geweld bij homoseksualiteit. ‘Bij huiselijk en eergerelateerd geweld zijn homo’s, lesbo’s, biseksuelen en transgenders vaak een vergeten doelgroep. Hulpverleners moeten het onderwerp beter bespreekbaar maken’.

 • Blijf-van-mijn-lijf huizen ook voor mannen

  Blijf-van-mijn-lijf huizen ook voor mannen

  Het aantal mannen dat te maken krijgt met eergerelateerd en huiselijk geweld groeit. Voor hen is opvang heel moeilijk te vinden. Daarom worden in de vier grote steden Blijf-van-mijn lijf huizen ingericht voor mannen.