Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Investeren in voortraject belangrijk bij arbeidsparticipatie’

Beter inventariseren aan welk personeel behoefte is, investeren in het voortraject en werknemers ruimte geven om nieuw personeel te begeleiden. Die maatregelen zijn nodig om de arbeidsparticipatie onder kwetsbare mensen te bevorderen, constateert Annemarie van Hinsberg.
'Investeren in voortraject belangrijk bij arbeidsparticipatie'

Van Hinsberg, werkzaam voor kenniscentrum MOVISIE op het gebied van participatie en sociaal burgerschap, deed haar bevindingen in gesprekken met diverse professionals. Op de inspiratiebijeenkomst Een brug naar de arbeidsmarkt, georganiseerd op 26 april, kwamen veel aanbevelingen samen.

Flexibel
‘Dat voortraject is een erg belangrijke. Je kunt niet door een enkele intake bepalen of iemand flexibel en gemotiveerd genoeg is om goede zorg te leveren. Bij Proteion Thuiszorg in Venlo bijvoorbeeld, hebben ze een relatief lage uitval mede doordat zij wel investeren in een goede voorbereiding.’

Teleurgesteld
Om mensen die willen werken gemotiveerd te houden is het ook cruciaal om beter in te spelen op de vraag van werkgevers, benadrukt Van Hinsberg. ‘Vanuit de overheid is het beleid dat meer mensen moeten meedoen. Het is goed om te investeren in mensen die graag willen. Maar als de werkgever ze geen plek kan bieden, haken ze uiteindelijk weer teleurgesteld af.’ Daarom is het belangrijk om eerst te kijken waar bijvoorbeeld een zorgaanbieder ondersteuning bij kan gebruiken. ‘En niet pas aan het eind van de rit de werkgever betrekken, zoals nog te vaak gebeurt’, stelt ze.

Begeleiding
Ook met uitzendbureaus en ROC’s kan beter samengewerkt worden. Ook inspelen op projecten die bedrijven starten is volgens Van Hinsberg een pre. Daarnaast hoort de begeleiding van nieuwe medewerkers uitstekend te zijn. ‘Maar dat kan alleen als medewerkers ruimte daarvoor krijgen in hun agenda. Een mooi voorbeeld daarvan is het project Hart en Handen in de Zorg in Haarlem, waar een aantal zorginstellingen, de gemeente en de welzijnsinstelling coaches opleiden en inzetten om nieuwe medewerkers te begeleiden.’

Prijs
Praktijkvoorbeelden die op de ook bijeenkomst passeerden zijn onder andere schoonheidsinstituut  Kosmos, waarbij uitgevallen jongeren gratis een opleiding mogen volgen, en een pilot van Albert Heijn in Amsterdam waarbij jongeren voor en na hun dienst onder begeleiding huiswerk kunnen maken.
Om de participatie van kwetsbare mensen verder te bevorderen is MOVISIE de participatieprijs gestart. Dit jaar is het thema arbeidsparticipatie. Succesvolle projecten kunnen zich nog tot 14 september aanmelden. Zie voor meer informatie www.movisie.nl/participatieprijs.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.