Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huiselijk geweld cijfers

Huiselijk geweld cijfers: in 2012 zijn 95.000 gevallen van huiselijk geweld bij de politie gemeld. Dat blijkt uit de rapportage 'Kijk...dan zie je het!' van de politie. In 44,8 procent van de gevallen is het geweld gericht op de partner en in een kwart van alle incidenten is er alcohol in het spel. Lees hier nog meer belangrijke cijfers uit de rapportage.
Huiselijk geweld cijfers
Huiselijk geweld cijfers

Uit Huiselijk geweld cijfers van bevolkingsonderzoek blijkt dat er in Nederland ongeveer 1.000.000 mensen slachtoffer zijn van incidenteel huiselijk geweld (een tot en met tien keer per jaar). Ruim 200.000 personen zijn slachtoffer van ernstig, structureel of evident huiselijk geweld (meer dan tien keer per jaar).

Wet Tijdelijk Huisverbod

Sinds de Wet Tijdelijk Huisverbod in januari 2009 van kracht is, heeft de politie 14.837 keer een beoordeling voor een huisverbod gedaan. Dit heeft geresulteerd in 11.697 huisverboden (tot eind 2012). Dat zijn er gemiddeld 56 per week.
Minderjarigen zijn oververtegenwoordigd in de politieregistraties als slachtoffer van seksueel misbruik in de huiselijke kring; van alle slachtoffers van seksueel huiselijk geweld is 72,5 procent jonger dan achttien jaar.
Jongeren zijn niet alleen slachtoffer. Een groeiend aantal jeugdigen (12-18 jaar) of jong volwassenen (18-24 jaar) maakt zich schuldig aan geweld tegen hun ouder(s). In 2012 was 4,5% van de verdachten tussen de twaalf en achttien jaar.

Relatie tussen huiselijk geweld en dierenmishandeling

Er blijkt een relatie tussen huiselijk geweld en dierenmishandeling. De zogenaamde cruelty link is een relatief nieuw fenomeen.en komst van de dierenpolitie brengt veel huiselijk geweld-zaken aan het licht. Het mishandelen van huisdieren is in 50 procent van de incidenten ook een aanwijzing dat kinderen of partners worden mishandeld.

Wet Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling

Op 1 juli 2013 is de Wet Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling in werking getreden. Gebleken is dat de aanwezigheid van een dergelijke meldcode in een organisatie zorgt voor het vaker melden.
Slachtoffers en verdachten zijn vooral tussen de 25 en 45 jaar oud. Dat is een indicatie voor het feit dat huiselijk geweld zich vooral tussen (ex-)partners afspeelt.
De relatief jonge leeftijd van veel getuigen van huiselijk geweld is opmerkelijk. Maar liefst een op de drie getuigen (35,4%) is jonger dan achttien jaar. Dit komt neer op bijna 9.000 kinderen.
Meisjes worden vaker slachtoffer van huiselijk geweld dan jongens en dat meisjes tussen de 12 en 18 jaar in omvang de grootste slachtoffergroep vormen.
Het aangiftepercentage ligt bij seksueel huiselijk geweld aanmerkelijk lager dan bij lichamelijk huiselijk geweld.

Huiselijk Geweld en vergrijzing

Verwacht wordt dat ouderenmishandeling in de toekomst zal toenemen door de toenemende vergrijzing, het afnemende kindertal, de grotere druk op zorginstellingen en de beperkte mogelijkheden van thuiszorg, mantelzorg en vrijwilligerswerk.
In 2012 dat 2,1 procent van de slachtoffers ouder is dan 66 jaar. Langzaam maar zeker wordt deze slachtoffergroep groter, want in 2008 was 1,7 procent van de slachtoffers ouder dan 66 jaar.
De helft van de slachtoffers (51%) van huiselijk geweld met dood als gevolg, wordt door de (ex-) partner om het leven gebracht. Bij een kwart van het fatale huiselijk geweld zijn kinderen jonger dan achttien jaar het slachtoffer.
Bij ongeveer een op de vijf huiselijk geweld incidenten volgt er een huisverbod. In 42 procent van de gevallen dat er sprake is van een huisverbod wordt dit verlengd met achttien dagen, omdat er sprake is van complexe situaties of het aanhouden van dreiging. Van (40%) is bekend dat er na ongeveer een jaar nog steeds sprake is van hulpverlening.

Huiselijk Geweld Cijfers

Deze cijfers komen uit de rapportage ‘Kijk…dan zie je het!’.

Lees meer artikelen over dit onderwerp in het dossier Huiselijk Geweld >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.