Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Stimuleer gepensioneerden in de zorg te werken in plaats van te gaan golfen’

Er zijn zo’n 1,5 miljoen fitte 65-plussers die met pensioen zijn, geen zorg nodig hebben en geen mantelzorger zijn. Deze actieve senioren moet je verleiden om zorgtaken op zich te nemen. ‘Dat is de toekomst’, vindt Marcel Canoy, hoogleraar gezondheidseconomie. ‘Dit moet je van onderop, samen met burgers, opzetten. Maar het huidige zorgsysteem laat dat niet toe.’
Ouderen lopen hand in hand
Actieve ouderen inzetten in de zorg is om allerlei redenen ingewikkeld voor partijen. Maar uiteindelijk moeten we de inzet van burgers in de zorg gewoon gaan doén, vindt Marcel Canoy. Foto Pixabay
Premium

‘Hoe mooi zou het zijn als de 1,5 miljoen vitale ouderen zouden zorgen voor hulpbehoevende ouderen?’, zegt Canoy. In Nederland gaan de zorgkosten hard omhoog, mede vanwege de vergrijzing. Het aantal werkenden in de zorg kan bovendien de stijgende vraag naar zorg niet bijbenen, nu niet en in de toekomst al helemaal niet. ‘Er is een enorm reservoir fitte ouderen die nog geen mantelzorg doen, maar golfen, musea bezoeken en leuke dingen doen met

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem een Zorg+Welzijn kennismakingsabonnement voor slechts € 15. Na twee maanden stopt het abonnement automatisch.


 • Onbeperkt alle premium artikelen lezen
 • Online alle artikelen uit Zorg+Welzijn magazine lezen
 • Toegang tot meer dan 900 zinvolle dagbestedingsactiviteiten

Al abonnee? Log dan in

3 REACTIES

 1. Frankrijk kampt met hetzelfde probleem als Nederland , tekort aan personeel in de spoedzorg.
  Gisteren tijdens het jaarlijks congres van de Franse SEH artsen , Urgences 2022 in Parijs presenteert de franse minister van de volksgezondheid mw. Brigitte Bourguignon een aantal maatregelen om dit probleem aan te pakken naast haar volledig ondersteuning aan zorgpersoneel in de acute zorg . Zij zei letterijk om de gepensioneerden aan het werk terug te krijgen:
  Les professionnels de santé retraités qui seront volontaires pour reprendre une activité de soins bénéficieront, de nouveau, de facilités de cumul de leur pension de retraite et de leurs revenus d’activités .
  Met andere worden de gepensioneerden in Frankrijk krijgen gewoon hun salaris met pensioen opbouw En wat wij in Nederland een bescheiden vergoeding voor de verlengde diensten wordt aangeboden ! Ongelooflijk hoe wij in Nederland een ernstige probleem willen gaan oplossen.
  Ik denk dat franse gezondheidszorg meer op hulp van gepensioneerden kan rekenen dan de nederlandse gezondheidszorg.
  Frankrijk kent ook veel bureaucratie maar dit keer proef ik persoonlijk meer acties en versnellingen om problemen op korte en op lange termijn te gaan oplossen.
  Het feit dat de minister jaarlijks aanwezig is tijdens het congres van SEH artsen om problemen te bespreken is al een erkenning van de situatie en de bereidheid om problemen samen met de acteurs van de spoedzorg op te lossen.
  Voor de volledige inhoud van de speech van de franse minister tijdens het congres kan iedereen via de volgende link volgen en ik hoop dat de huidige minister van VWS het ook leest . Misschien valt iets te leren om de gezondheidszorg problemen in Nederland op te lossen en het voorbeeld volgen van een franse minister die haar volledig ondersteuning beschikbaar stelt voor de spoedzorg tijdens een congres.

  https://solidarites-sante.gouv.fr/actualites/presse/discours/article/discours-de-mme-brigitte-bourguignon-au-congres-urgences-2022.

 2. Lees alle reacties
 3. Bij Blinkers Thuiszorg (www.blinkers.nl) kan je als gepensioneerde nog op taakniveau in de zorg blijven werken. Daarnaast kan je dankzij ons unieke zorgplatform geheel zelf je werkzaamheden bepalen op niveau en qua tijd. Geen uren afspraak vooraf, maar geheel vanuit eigen regie. Ideaal voor gepensioneerden. Het mag zelfs een uur per week zijn, of een andere vormen is geheel mogelijk.

 4. Ik vind dit zo’n idioot idee ! Laat ouderen met rust en laat ze genieten van hun welverdiende pensioen. Ze dan ook “een bescheiden vergoeding” geven slaat helemaal alles.
  Investeer in een sociale dienstplicht roep ik al jaren. Maak dat verplicht. Daar wordt niemand slechter van. Een bepaald percentage zal blijven in dit werk. Onbekend maakt onbemind, en
  vanuit een “verplichte” kennismaking volgt dan misschien een weloverwogen beroepskeuze voor een heel werkzaam leven.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.