Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Grote verschillen steden bij hulp aan gewone baan

Er bestaan grote verschillen tussen steden als het gaat om het aan werk helpen van gehandicapten. Zo slaagt Amsterdam erin om 41 procent van de mensen die in aanmerking komen voor een sociale werkplaats in een 'gewone' baan aan de slag te krijgen. In Rotterdam is dat 28 procent en in Den Haag maar 16 procent.
Grote verschillen steden bij hulp aan gewone baan

Dat blijkt uit een nota die staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De Krom gaat hier in op kritiek op zijn voorstel voor een nieuwe Wet werken naar vermogen (WWNV).

Arbeidsmarkt
Het doel van de WWNV is uitkeringsgerechtigden en gehandicapten meer kansen te bieden op de arbeidsmarkt. Hierbij worden bijstand, sociale werkvoorziening en de Wajong-regeling voor jonggehandicapten grotendeels samengevoegd.

Budget
De gemeenten hebben bezwaren tegen deze aanpak, omdat ze te veel op hun budget gekort zouden worden. Ook bij de oppositie in de Kamer leeft die kritiek. Maar volgens De Krom hebben de gemeenten de kosten grotendeels in eigen hand. Naarmate ze er beter in slagen mensen met een beperking aan een reguliere baan te helpen, zijn ze goedkoper uit.

Vergrijzing
Volgens De Krom is het noodzakelijk te zorgen voor een groter arbeidsaanbod met het oog op de vergrijzing. Hij vindt het niet verstandig hiermee te wachten omdat het op dit moment niet goed gaat met economie en werkgelegenheid. Ook tien jaar geleden stagneerde de economie en liep de werkloosheid op, betoogt hij. Het toenmalige kabinet hervormde toch de WAO en de bijstand en schafte de VUT af. Die maatregelen droegen later bij aan ‘een stevig herstel’.

De Kamer bespreekt het voorstel van De Krom later deze maand.

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.