Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gezamenlijke aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling

Door het samengaan van het Steunpunt Huiselijk Geweld en het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) ontstaat een nieuw meldpunt: 'Veilig Thuis'. Dit meldt MOgroep in een brief aan de Tweede Kamer. Door de fusie wordt de aanpak van geweld in huiselijke kring en kindermishandeling geïntegreerd.
Gezamenlijke aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling
Foto: ANP Xtra

Gemeenten worden vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk voor de organisatie van Veilig Thuis. Burgers en professionals kunnen met hun zorgen en vragen over huiselijk geweld en kindermishandeling terecht bij één punt. Dit sluit aan bij de integrale aanpak van gemeenten na de decentralisatie met als motto één gezin, één plan.

AMHK

MOgroep, die samen met gemeenten, cliënten en andere veldpartijen de naam verzon wilde zo snel mogelijk af van de tijdelijke werktitel van het project. Die lijkt met ‘AMHK’ wel erg veel op het AMK (Advies- en Meldpunt Kindermishandeling). Dat leidde nogal eens tot verwarring. Verder vond de MOgroep de afkorting ‘AMHK’ te abstract.

Mathilde Overbeek deed aan de Vrije Universiteit Amsterdam onderzoek naar de effectiviteit van cursussen waarin aandacht werd besteed aan het huiselijk geweld. Uit haar onderzoek blijkt dat kinderen na afloop van beide cursussen minder emotionele problemen, gedragsproblemen en minder posttraumatische stress-symptomen vertoonden. Lees meer

Campagne

Staatssecretaris van Rijn van Volksgezondheid en minister Opstelten en staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie vinden de nieuwe naam goed gekozen. De naam ‘Veilig Thuis’ sluit aan op de publiekscampagne ‘Voor een veilig thuis’ met de bekende slogan: ‘Het houdt niet op, niet vanzelf’.

Lees meer in de brochure Vroeghulp bij huiselijk geweld en kindermishandeling; over de rol van de sociaal werker in Veilig Thuis.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.