Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Geen cao staat palliatieve thuiszorg in loondienst toe’

Het voortbestaan van de terminale thuiszorg is in gevaar door controles van de Belastingdienst. De zorg aan stervenden wordt veelal gedaan door zzp’ers, maar zij mogen dat eigenlijk niet volgens de wet. De Belastingdienst gaat na jarenlang gedogen nu controleren.
‘Geen cao staat palliatieve thuiszorg in loondienst toe’

Terminale patiënten die graag thuis willen sterven hebben vaak 24-uurs zorg. Deze zorg wordt gefinancierd uit de AWBZ en bijna altijd gedaan door zelfstandigen in de zorg. Zorginstellingen schakelen deze zzp’ers in, omdat het gaat om intensieve zorg met diensten van acht tot 24 uur aaneengesloten. ‘Zzp’ers zijn gewend om flexibel te werken en ad hoc gebeld te worden’, verklaart Nathalie Bommeljé van de Haagse zorgorganisatie Evita Zorg in de reportage.

Onderaannemer

De Belastingdienst zegt echter dat volgens de wet zorginstellingen de zorg niet mogen uitbesteden aan een onderaannemer. Het werd jarenlang gedoogd, maar de Belastingdienst gaat de regels nu handhaven en zzp’ers controleren. Het afgelopen jaar moesten hierdoor al 1200 zelfstandigen in de zorg stoppen met werken.

Cao

Zorginstellingen en de vakbond FNV Zelfstandigen trekken aan de bel: de patiënten raken bij het handhaven van dit beleid hun palliatieve zorg aan huis kwijt. Het is volgens palliatief verzorgende Rogelio Cova niet mogelijk om deze zorg in loondienst te verlenen. ‘Ik ken geen cao die toestaat dat je drie keer 24 uur werkt’, zegt hij in de uitzending van Nieuwsuur.

Ongelijkheid

Toch zijn er nog zzp’ers die wel palliatieve zorg thuis verlenen. Als je niet wordt gecontroleerd door de Belastingdienst, mag je gewoon doorgaan. ‘Het instrument van handhaven heeft dus duidelijk wat mankementen’, zegt Josien van Breda van FNV Zelfstandigen in de reportage. ‘Er ontstaat zo een grote rechtsongelijkheid tussen mensen die al wel gecontroleerd zijn en die nog gecontroleerd kunnen worden.’

Hoe je het beste je werk kunt doen, hoor je vaak van deskundigen, trainers, beleidsmakers of misschien zelfs wetenschappers. Maar leren wat echt werkt, doe je pas echt door te doen en door collega’s te spreken. Lees hier de tips van Saskia Teunissen, directeur van een hospice, voor in de palliatieve zorg >>

Voordeel

De vraag is of de overheid hier nu voordeel van heeft. Volgens de vakbond niet, want wanneer palliatieve thuiszorg wegvalt, komen terminale patiënten in de duurdere ziekenhuiszorg of in een hospice terecht. Jan Verschuuren, bestuurder van Brancheorganisatie BTN, spreekt van ongeveer 20.000 zelfstandigen die de sector zal verliezen als dit beleid wordt voortgezet. Zo’n 5000 cliënten zullen dan zorg krijgen die niet meer past bij hun wens: meer dan drie zorgverleners aan het bed dan nu en de zorg wordt bovendien duurder.

Uitzondering

De ministeries van Volksgezondheid, Sociale Zaken en Financiën laten in het programma  weten dat kabinet onderzoek doet naar mogelijkheden van inzet van zelfstandigen in de zorg binnen bestaande wet- en regelgeving. De Belastingdienst kan volgens de ministeries geen uitzondering maken op bepaalde groepen. Dat betekent echter niet dat automatisch iedereen wordt gecontroleerd.

Bekijk hier de uitzending van Nieuwsuur van 21 september 2014. Palliatieve thuiszorg bedreigd >>

4 REACTIES

  1. Beste JHM Rensen, dit kan via sites als de Nationale hulpgids of via reclame in de plaatselijke bladen en gemeentegids bijvoorbeeld. Wanneer je geen tussenkomst van een buro hebt (anders wordt dit de feitelijke opdrachtgever) ben je ZZPer en wordt de cliënt je opdrachtgever. Zo heb je ook niets te maken met CAO’s en dus met werktijden. Hierdoor kun je dmv het PGB palliatief terminale zorg blijven bieden bij de mensen thuis wanneer, hoe vaak en hoe lang zij willen.

  2. Lees alle reacties
  3. Groot respect voor de mensen die palliatieve zorg verlenen aan mensen in hun laatste levensfase. 1200 mensen, die geen baan kunnen vinden, worden naar de bijstand verwezen. Maar wat denk je van die stervende mensen die hun vertrouwde hulp moeten missen. Zelfs als mensen stervend zijn, weet de staat hen nog te grazen te nemen. Verbijsterend!

  4. De palliatieve zorg voor mensen thuis kan nog steeds gedaan door ZZPers maar dan als ZZper! Zonder reguliere tussenkomst maar dmv PGB. Wij verlenen directe afgestemde palliatieve terminale zorg aan het bed met niet meer dan 3 zorgverleners als de situatie dit toelaat. Kwaliteit en op maat, gewoon zoals het hoort.
    Het is maar net wat je wil verstaan onder ZZP! Volgens mij is dit Zelfstandige Zonder Personeel. De belastingdienst gaat nu letten op de eerste Z van zelfstandige. Wanneer je via een thuiszorgburo aan het werk bent, ben je géén ZZPer!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.