Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Diversiteitsprijs 2010: meedoen, óók met een beperking

Ook dit jaar zal MOVISIE weer de Diversiteitsprijs uitreiken en daarmee een lokaal, regionaal of landelijk project bekronen. Het thema van 2010 is 'Léven met beperkingen... Hoe anders mag je zijn?' Projecten aanmelden kan tot 15 september.
Diversiteitsprijs 2010: meedoen

In 2010 wordt de Diversiteitsprijs voor de vierde keer uitgereikt, en wel op maandag 1 november. Het thema dit jaar is ‘Léven met beperkingen: meedoen voor chronisch zieken en mensen met een psychische, verstandelijke of lichamelijke beperking’. Iedereen mag een project aanmelden voor de prijs. Annie Oude Avenhuis, projectleider bij MOVISIE: ‘Het kan gaan om een project van anderen, of een project waar je zelf bij betrokken bent.’

Kracht
Met de Diversiteitsprijs wil MOVISIE goede praktijken verzamelen die de meerwaarde en kracht van diversiteit zichtbaar maken. ‘De meest succesvolle projecten beschrijven we in een boekje. Dat brengen we onder de aandacht bij burgerorganisaties, instellingen en gemeenten. En natuurlijk bij mensen met een beperking zelf’, vertelt Oude Avenhuis. ‘Het basisidee is dat niet iedereen het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Als je de kennis deelt, kun je veel meer bereiken. Of het nu gaat om een vernieuwende vorm van dagbesteding, kleinschalige initiatieven als een innovatieve zelfhulpgroep of het toegankelijk maken van een stad voor mensen met een beperking.’

Samenleving
Inclusief beleid is altijd een zaak van meerdere partijen, benadrukt Oude Avenhuis. ‘Willen burgers met een beperking kunnen meedoen, dan vergt dat inzet van de overheid, maar ook van henzelf. En dat heeft ook alles te maken met de Wet maatschappelijke ondersteuning: je moet het sàmen doen. De een kan niet zonder de ander.’

Belemmeringen
Uit onderzoek van het Nivel blijkt dat ondanks de Wet Gelijke Behandeling en de Wet maatschappelijke ondersteuning mensen met een beperking nog steeds niet meer of minder meedoen in de samenleving. ‘De keuze van het thema voor de Diversiteitsprijs 2010, “Léven met beperkingen… Hoe anders mag je zijn?”, heeft daar ook mee te maken’, vertelt Oude Avenhuis. ‘De Wmo heeft mooie uitgangspunten. Maar voor mensen met een beperking zijn er kennelijk nog veel belemmeringen om mee te doen aan de samenleving. Het is een trend om mensen meer zelf te laten participeren. Maar dan wél zonder ze in de steek te laten’, benadrukt Oude Avenhuis. ‘Met de Diversiteitsprijs 2010 willen we goede voorbeelden voor het voetlicht brengen.’

Criteria
Wil een project in aanmerking komen voor de Diversiteitsprijs 2010, dan moet het voldoen aan een aantal criteria. Het moet bijdragen aan empowerment en de competenties en vaardigheden van mensen met een beperking versterken. Het moet gericht zijn op groepen of projecten die mogelijk maken dat mensen met een beperking op een gelijkwaardige manier kunnen deelnemen aan het maatschappelijk leven. Daarnaast dient het project samen met de doelgroep (mensen met een beperking) te zijn ontwikkeld en dient het vernieuwend te zijn. De jury zal ook nagaan of het project gemakkelijk is na te volgen of over te dragen. Tot slot is van belang dat kosten en baten van het project in balans zijn. Meer informatie over de criteria staat in de folder.

Prijs
De prijs bestaat uit 40 uur dienstverlening door MOVISIE voor het winnende project. ‘Daarbij kan het gaan om het verder helpen van het bestaande project. Een voorbeeld is het stimuleren van jongeren om een wesbite te maken’, zegt Oude Avenhuis.

Aanmelden
Aanmelden kan door het digitale inschrijfformulier in te vullen en te mailen naar Sita Basant of een ingevulde print te sturen naar MOVISIE, o.v.v. Diversiteitsprijs 2010, t.a.v. Sita Basant, Postbus 19129, 3501 DC Utrecht.

De organisatie van de MOVISIE Diversiteitsprijs 2010 is in handen van MOVISIE in samenwerking met de CG-Raad, Coalitie voor Inclusie, Commissie Gelijke Behandeling, Expertisecentrum handicap + studie, LPGGz, Platform VG, Taakgroep Handicap & Lokale Samenleving, Vilans, ZonMw en Zorgbelang Nederland. VSBfonds is hoofdsponsor. Eerdere thema’s van de Diversiteitsprijs waren armoede (2007), jongeren (2008) en seksuele diversiteit (2009). Het VSBfonds is de hoofdfinancier van de diversiteitsprijs.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.  

Bron: MOVISIE/foto: stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.