Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sociaal werk blijft verweesd

De Gezondheidsraad heeft een opzienbarend rapport naar buiten gebracht: ‘Sociaal werk op solide basis’. Hierin pleit de raad voor stevige investeringen in een duurzaam kennissysteem voor de sociale sector. Ik ben blij dat de gezondheidsraad stelling neemt en onze sector perspectief biedt. Ik ben ook blij met de aanbevelingen in het rapport: voor sociaal werkers (organiseer je!), voor VWS en VNG (begin een stimuleringsprogramma!) en voor gemeenten (stel eisen aan de kwaliteit van de sociaal werkers!).
Sociaal werk blijft verweesd

Opzienbarend was ook de overhandiging van het rapport op 15 september 2014  aan de staatssecretaris van VWS, Martin van Rijn. Dat gebeurde in aanwezigheid van veertig getuigen die een mooie dwarsdoorsnede vormen van de sector: mensen afkomstig van een branche-organisatie, beroepsvereniging, cliëntorganisatie, beroepsonderwijs, lectoraat, ministerie, VNG, gemeente, kennisinstituut en universiteit. Tijdens die overhandiging kregen negen vertegenwoordigers de gelegenheid hun visie te geven op het advies. Daar hadden ze één uur de tijd voor, maar al na vijftig minuten was de ronde gemaakt. Zonder uitzondering was men lovend over de adviezen van de gezondheidsraad.

‘Het sociaal werk moet uitgroeien tot een volwaardige en gezaghebbende professie.’ Dat adviseert de Gezondheidsraad in een advies aan de regering. Lees hier meer >>

Ook ik was enthousiast en dat heeft denk ik vooral te maken heeft met het gevoel dat we als sector ineens serieus genomen worden. Normaal is dit een sector die door de overheid voor haar eigen beleidskarretjes wordt gespannen, de speelbal op de maatschappelijke golven. En in tegenstelling tot grote broer gezondheidszorg is onze sector door het ministerie in het verleden niet echt verwend als het gaat om investeringen in de infrastructuur, het kennissysteem en body of knowledge.

Tijdens de bijeenkomst verwachtte ik dat het ministerie de bakens zou verzetten. Na alle vreugde volgden echter toch enkele koude douche-momenten. Zo bleef de staatsecretaris in zijn reactie steken in algemeenheden, maar dat is wat staatssecretarissen op zulke momenten meestal doen. Meer verontrustend was de bijdrage van de ambtelijke top van VWS aan het eind van de bijeenkomst. Die gaf aan dat we toch vooral zelf aan de bak moeten en niet hoeven te rekenen op extra middelen.

Vanzelfsprekend gaan we dat doen, maar het is wel heel gemakkelijk de bal terug te leggen bij de sector zelf. Het is absoluut niet genoeg om de structureel verwaarloosde sector nieuw leven in te blazen en gaat voorbij aan alles wat de Gezondheidsraad adviseert.

Helaas, van een solide investering is voorlopig nog geen sprake. Zo blijft het sociaal werk “verweesd” zoals de Gezondheidsraad de sector raak typeert in haar rapport. Zowel aandacht als geld zijn nodig.

Harry Hens, manager Effectiviteit en vakmanschap bij Movisie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.