Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Evidence Based Politics

Vorige week was ik met mijn neef van bijna 14 bij een voorstelling van Theatergroep Max. Tijdens de nazit bespraken wij het thema van de voorstelling. Dat viel niet mee, maar mijn neef verwoordde het uiteindelijk als een waarschuwing: 'Let op, wat jij doet, daar kan een ander last van hebben.' Ofwel, je gedrag heeft consequenties, voor jezelf en voor anderen. Een wijze les, niet alleen voor 10-plussers.
Evidence Based Politics

Lees hier meer blogs van MOVISIE >>

Vorige maand waren de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Als nooit te voren werd de verkiezingscampagne gedomineerd door wilde uitspraken die iedere grond misten. Het tegendeel van Evidence Based Politics. Ik hoor u denken: ‘Wat is dat nu weer?’ Deze term kwam ik tegen in het boek The Spirit Level van Richard Wilkinson en Kate Pickett. Nee, dat is geen boek over spiritualiteit. Een spirit level is een waterpas.

Het boek zet decennia onderzoek naar inkomensverschillen op een rij. De auteurs begonnen met de vraag: Hoe komt het dat mensen die weinig te besteden hebben ongezonder zijn? Ze ontdekten dat ook in zeer rijke landen de gezondheidsverschillen groot kunnen zijn. En in arme landen soms klein. Ze constateren dat gezondheidsverschillen groter zijn naarmate de inkomensverschillen in een samenleving groter zijn. En dat die inkomensverschillen niet alleen grote gevolgen hebben voor de fysieke gezondheid van mensen. Ze hebben ook een negatieve invloed op psychische gezondheid, op drugsgebruik, op schoolprestaties, op tienerzwangerschappen en op gewelddadig gedrag.

Wanneer je dit leest, lijkt het een open deur. Dat wisten we toch al lang? Maar is dat wel zo? Want hoe kan het dat West-Europa, de Verenigde Staten en Japan de rijkste gebieden op aarde en in de geschiedenis zijn, terwijl er tegelijkertijd zo ongelofelijk veel problemen zijn. Een uiterst relevante vraag op dit moment in Nederland, waar een politieke partij via gedoogsteun aan de macht is, die de stem van een miljoen ontevreden burgers verwoordt. Wat is er om ontevreden over te zijn in een land waar de levensverwachting tot de hoogste van de wereld behoort, evenals het gemiddelde inkomen? Waar alle kinderen naar school kunnen, waar de meeste mensen een baan hebben, waar vrijwel iedereen van gezondheidszorg gebruik kan maken. En waar de treinen in negentig procent van de gevallen op tijd rijden.

De hoeveelheid gegevens in The Spirit Level is indrukwekkend. Zelfs wanneer maar een fractie van deze gegevens ‘waar’ zou zijn, dan nog is de conclusie onvermijdelijk. En de oplossing duizelingwekkend eenvoudig. Kleinere inkomensverschillen zijn voor iedereen beter. Geen welkome conclusie in een land waar de rechtse regering orde op zaken wil stellen via grootscheepse bezuinigingen. Bezuinigingen die de inkomensverschillen eerder groter dan kleiner maken. En waarvan de consequenties zijn dat juist die problemen verergeren waar de een miljoen kiezers van Wilders tegen te hoop lopen. Daarvan zijn de heren bewindslieden (en enkele dames) zich blijkbaar niet bewust. Daarvoor moeten ze eerst The Spirit Level lezen. En natuurlijk hun neef (of nicht) meenemen naar Het opgeheven vingertje van Theatergroep Max.

Aletta Winsemius werkt als senior onderzoeker Trends en Onderzoek bij MOVISIE. Zij signaleert trends bij de maatschappelijke ondersteuning aan kwetsbare groepen. Daarbij richt zij zich vooral op de rol van overheden, gemeenten voorop. Zij publiceert hierover, levert een bijdrage aan het (landelijk) debat en initieert projecten samen met collega’s en relevante organisaties. In 2010 schreef zij met collega Marjet van Houten en 46 andere auteurs Participatie ontward, een boek over participatie voor lokale politici en ambtenaren.

2 REACTIES

 1. Er zit wel degelijk een kern van waarheid in.
  Als er voldoende inkomen is, kan alle hulp die nodig is gekocht worden.
  Onze situatie, WIA uitkering, 2 schoolgaande kinderen.
  Een kind 18 jaar.
  3x zorgverzekering = 450,00
  3 verplicht eigen risoco 510,00.
  Kinderen hebben een beperking, dus geen bijbaantje.
  Gebruik van medicatie die de zorgverzekering niet vergoed, wel voorgeschreven, a 25,00 per maand.
  Voor begeleiding AWBZ is een eigenbijdrage, ook voor jongeren boven de 18 jaar. Eigenbijdrage psycholoog, 10, 00 per keer…
  De toeslagen zijn niet toereikend!

 2. Lees alle reacties
 3. Beste Aletta, mogelijk is jouw redenering een omkering van de causaliteit. Het is niet noodzakelijk zo dat huishoudens met lage inkomens na toevoeging van meer inkomen gezonder gaan leven en dat mensen met een hoog inkomen na verdwijnen van inkomen opeens ongezonder worden. Inkomensverschillen zijn het gevolg van sociaal-culturele en psychologische verschillen, die ook onderwijspaden en beroepskeuzes bepalen. Het zijn mogelijk achterliggende variabelen die zowel inkomens als gezondheid beïnvloeden. Ofwel: Het verhaal van de Ooievaar en de vele kinderen in Brabant.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.