Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bonje met de buren

Buurtbemiddeling, wie kent het niet. Een conflict tussen buren, een stukje leven van de een vergalt het leven van de ander. Buurtbemiddelaars, vrijwilligers komen langs om mensen (weer) met elkaar in contact te brengen; een begin om het conflict op te lossen. Een prachtige aanpak, eenvoudig en toch doeltreffend.
Bonje met de buren

Lees hier meer blogs van MOVISIE >>

Ook RTL4 is laaiend enthousiast over deze methode. Bonje met de buren is een geweldig mooi programma over burenruzies en de bemiddeling die daar een draai aan probeert te geven. Laat ik eerlijk zijn, RTL4 is hiermee met stip gestegen op mijn schaarse televisiekijktijd. Nog eerlijker, ik zag het toevallig omdat mijn dochter woensdagavond naar een voorafgaand programma keek, Betere tijden, andere problemen of zoiets.

In Bonje zag ik een burenprobleem, met een boom, een berk. De eigenaar van de berk was een 87 jarige vrouw. Die had geen probleem. De buren wel. Met de blaadjes, ja, die moet je vegen. Met de zon, die weggenomen wordt. Met een tak, die er misschien af zou kunnen vallen. En zo hadden alle buren wat. Tegen die boom, niet tegen de vrouw. Behalve dat zij beloofde er iets aan te doen en dat niet deed. Bonje met de buren er op af. Een goeie cast, dat kan je John de Mol wel toevertrouwen, een zwarte man en een blanke vrouw. Zich allebei goed inlevend in de verschillende partijen.

Wat bleek – en geen van de buren wist dat – de vrouw was als 18-jarig Russisch meisje in de tweede wereldoorlog in de Kaukasus op spionagemissie gestuurd tegen de Duitsers. De missie werd ontdekt, onder vuur genomen en al haar jonge kameraden, vrouwen, werden door geweervuur gedood. Alleen zij kon zich verschuilen, achter een boom, de berk. Na de oorlog is zij getrouwd met een Nederlander. 35 Jaar geleden hebben zij ter herinnering een berk in hun tuin geplaatst. Je begrijpt, deze blijft staan. Zolang zij leeft.

Daarmee was het probleem van de buren natuurlijk niet opgelost. Berkenexpert erbij, tussenoplossing gevonden, tak met kabel gezekerd en snoeien als het seizoen er naar is. En Bonje evalueert! In december 2010 zijn zij teruggegaan naar de mensen uit  eerdere programma’s. Hoe is het gegaan nadat Bonje is vertrokken, is het resultaat gebleven? Mooi om te zien, ontroerend ook.

Bonje is een aanrader. Ga naar uitzending gemist (2 maart 2011 over de berk; december 2010 de evaluatie). Maar ik wil op deze plaats vooral de vrijwilligers en professionals bij Buurtbemiddeling feliciteren met het goede werk dat ze in de afgelopen 15 jaar hebben verricht. In 2010 waren er 146 voorzieningen in Nederland in 160 gemeenten. Bij 7.000 meldingen is bemiddeld, waarvan tweederde is opgelost! Dat blijkt uit een recente, grondige evaluatie.

Volgens mij maakt RTL4 goeie reclame voor de sociale sector. Alleen moeten zij het nog even op de aftiteling vermelden: met dank aan Buurtbemiddeling.

Martijn Bool werkt bij Trends en onderzoek van MOVISIE aan versterking en onderbouwing van interventies in de sociale sector. Hij bewandelt verschillende wegen om bestaande kennis en ervaringen te ontsluiten en verder te onderzoeken. Dat deed hij eerder voor preventieve methoden in de geestelijke gezondheidszorg, onder andere bij het Trimbos-instituut. Hij weet de waarde van de sociale sector te schatten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.