Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Actie voor cao verzorgenden en verpleegkundigen

Zo'n tweehonderd verpleegkundigen en verzorgenden hebben woensdagmiddag actie gevoerd bij het overleg van zorgwerkgevers in Nieuwegein. Dat meldt vakbond NU’91. Ze pleitten daar voor een betere cao. De onderhandelingen zitten op dit moment muurvast volgens de woordvoerder.
Actie voor cao verzorgenden en verpleegkundigen

Een beter salaris, een goed levensfasebeleid en ruimte voor opleidingen. Dat is wat de vakbonden grofweg eisen. Zij hebben het eindbod van de werkgevers ActiZ en BTN voor de cao Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT), afgewezen. ‘Wat er nu ligt is een slecht plan’, zegt de woordvoerder van NU ’91. ‘Verpleegkundigen en verzorgenden gaan er zo in koopkracht op achteruit.’

Beledigd
Het eindbod omvat volgens NU’91 geen salarisverhoging, geen verhoging van de eindejaarsuitkering, geen aanpassing in de reiskosten. Ook moeten alle medewerkers weer nachtdiensten draaien en verdwijnen alle leeftijdsgebonden regelingen. ‘De verzorgenden en verpleegkundigen zijn echt beledigd, het is alsof ze vrijwilligerswerk doen en als Florence Nightingale beschouwd worden’, aldus de woordvoerder.
De werkgevers hebben woensdagmiddag de eisen van de vakbonden aangehoord. ‘We hopen dat we in de loop van deze dagen weer met open agenda’s aan tafel kunnen. Maar of dat lukt, weten we niet.’

Imago
De werkgevers moeten er volgens de woordvoerder van bewust zijn dat deze acties het imago van de zorgsector schaden. Juist nu er meer mensen in de zorg nodig zijn. Maar dat weerhoudt de vakbond er niet van actie te voeren. ‘We kunnen er moeilijk over liegen. Deze cao kunnen we op geen enkele manier positief brengen.’

Bezuinigingen
ActiZ meldt dat gezien de slechte financiële positie, de sector niet in staat is om een ander salarisaanbod te doen. ‘De sector van verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT) staat al jaren onder druk en de inschatting is dat deze druk verder zal oplopen door naderende bezuinigingen.’ Al eerder liet de werkgeversorganisatie weten dat de werkgevers bereid zijn verder te onderhandelen. ‘maar niet van voren af aan. Op andere punten dan het salaris is er al veel overeenstemming’, aldus ActiZ.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: Foto: ANP/Marcel Antonisse

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.