Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

130 Miljoen voor werkgelegenheidsplan ouderenzorg

Tienduizenden banen zullen verloren gaan door de hervormingen in de ouderenzorg. Om de gevolgen op te vangen hebben brancheorganisatie ActiZ en de vakbonden een werkgelegenheidsplan bij de ministeries van VWS en SZW ingediend: 130 miljoen voor de grootschalige inzet van scholing en begeleiding naar werk.
130 Miljoen voor werkgelegenheidsplan ouderenzorg
Foto: ANP Roos Koole

Het werkgelegenheidsplan voorziet in bijscholing en doorscholing van verzorgenden die hun baan dreigen te verliezen. De scholingstrajecten sluiten aan bij nieuwe ontwikkelingen in de zorg, zoals meer zelfstandigheid van de professional, meer eigen regie van de cliënt en samenwerking met de informele zorg. Daarnaast is er geld voor mobiliteitsondersteuning, om werknemers die hun baan verliezen te begeleiden van werk naar werk. Gevraagd budget voor dit sectorplan: 130 miljoen euro. De helft wordt door de branche zelf betaald.

Sectorplan

Het sectorplan voor – nieuwe – werkgelegenheid is door brancheorganisatie ActiZ en de vakbonden CNV Publieke Zaak, NU’91 en FBZ ingediend bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Vakbond Abvakabo FNV heeft zich teruggetrokken uit het cao-akkoord VVT en ook uit het sectoroverleg.  Het ministerie van SZW stelt  600 miljoen euro beschikbaar voor zogenoemde sectorplannen voor werkgelegenheid. Van de indieners van de plannen wordt verwacht dat ze 50 procent zelf bijdragen.

Hervorming ouderenzorg

Vakbonden en brancheorganisatie willen met het werkgelegenheidsplan de gevolgen van de maatregelen van het kabinet voor de hervorming van de ouderenzorg opvangen. De verwachting is dat, onder meer door sluiting van zorgcentra, grotere inzet van informele zorg en bezuinigingen op de huishoudelijke hulp, tienduizenden banen in de ouderenzorg verloren zullen gaan. De schattingen variëren van 40.000 (ministerie VWS) tot 80.000 (ActiZ).

Dienstencheques

ActiZ en de bonden doen ook een voorstel voor een andere manier van werken in de ouderenzorg: via zogenoemde dienstencheques, zoals die in België zijn ingevoerd. Daar kunnen cliënten met door de overheid gesubsidieerde coupons zorg, ondersteuning en/of huishoudelijke hulp inkopen van erkende bedrijven.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.