Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Zorgwerkers naar ander werk begeleiden is zinloos’

Meer dan 25.000 mensen hebben sinds het zorgakkoord in april hun baan verloren. ‘Het einde is nog lang niet in zicht’, volgens de vakcentrale FNV. De vakcentrale roept het kabinet op om in te grijpen. Abvakabo-FNV-bestuurder Lilian Marijnissen vindt dat de politiek de invoering van de nieuwe Wet langdurige zorg moet uitstellen.
‘Zorgwerkers naar ander werk begeleiden is zinloos’
Foto: ANP

Marijnissen (Abvakabo FNV) is niet verbaasd dat er sinds het zorgakkoord zoveel ontslagen in de zorg zijn gevallen. ‘Je kunt niet verzorgingshuizen sluiten en tegelijk het mes in de thuiszorg zetten. Ik vind dit kortzichtig beleid van het kabinet.’ Uit de “ontslagenteller” van FNV blijkt dat sinds het zorgakkoord van vorig jaar meer dan 25.000 mensen hun baan in de zorg hebben verloren. Van tienduizenden is het contract niet verlengd. De ontslagteller telt het aantal ontslagen in de jeugdzorg, de gehandicaptenzorg, de thuiszorg en de huishoudelijke zorg.

Vakcentrales FNV, CNV en VCP willen dat gemeenten stoppen met méér te bezuinigen op de huishoudelijke verzorging dan de taakstelling. FNV krijgt signalen dat gemeenten meer bezuinigen dan het kabinetsbeleid vereist op huishoudelijke zorg en dagbesteding. Lees meer >>

Werkgelegenheid

Het is volgens Marijnissen cru dat ondanks de vele ontslagen de werkgelegenheid niet is afgenomen. ‘Door het kabinetsbeleid verdwijnen er veel banen. Tegelijkertijd komen er meer ouderen, waardoor de vraag naar zorgmedewerkers toeneemt.’ In het zorgakkoord is 100 miljoen euro vrijgemaakt om mensen te begeleiden naar ander werk. ‘Zinloos,’ volgens Marijnissen. ‘Naar welk werk moeten we ze begeleiden? Er zitten 700.000 werklozen thuis.’ Minder bezuinigen is volgens haar de enige manier om meer werkgelegenheid te creëren.

Maatregelen

FNV-voorzitter Ton Heerts vindt dat er zo snel mogelijk een einde moet komen aan ‘deze oneindige golf van ontslagen’.  ‘Het kabinet moet nu snel ingrijpen’, zegt hij op de website van FNV. Het kabinet kan volgens Marijnissen het beste ingrijpen door de invoering van de nieuwe Wet langdurige zorg een halt toe roepen. Ook de overheveling van taken naar de gemeente moet worden uitgesteld, want ‘het gaat te snel en te hard.’

Bezuinigingen

De wens van het kabinet om meer voor elkaar te zorgen is op deze manier onhaalbaar, zegt Marijnissen. ‘Onze maatschappij is daar nog niet op gebouwd. Vrouwen moesten in het verleden juist meer gaan werken. Dan kunnen we nu niet opeens allemaal meer voor elkaar gaan zorgen. Mocht het kabinet toch die kant op willen, dan is er daar meer tijd voor nodig.’

Zorg + Welzijn is veranderd! Heb je het al eens gelezen? Blader hier een van onze nieuwe nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een abonnement >>

3 REACTIES

  1. Ik ben activitentenbegeleider en werk als geruime tijd bij een PGB-houder in het huishouden. Ik heb veel ervaring in het werken met mensen met psychische problemen en of ene psychiatrische ziektebeeld zowel muraal als intramuraal. Het huishouden hoort bij het activitentebegeledien en eht gaat verder dan allee ‘poetsen’. Ik zie met afschuw dat veel van deze diensten in de zorg vervuld gaan worden door vrijwilligers, evenals door mensen die geen enkele kennis hebben van de zorg, laats staan symptomen en ziektebeelden. Ook een Huiskamer dienst wordt tegenwoordig bij vele instellingen vervuld door een vrijwilliger. Het gaat om zorg en deze plekken worden vervuld binnen en instelling of bij mensen met een zorgindicatie of ene zorgvraag. Mensen willen thuis iemand die competent is, kennis van zaken heeft, ervaring in het omgaan met symptomen, iemand die alert is en weet wanneer extra hulp ingeschakeld kan worden. Ik ben bezig om als ZZP’er verder te gaan en sta echt niet op te wachten dat min client t.z.t een vrijwilliger in huis moet nemen om de huishoudelijke taken te doen. Niks mis mee om vrijwilligers te laten mee draaien in de zorg , maar laat het alsjeblieft ergens een grens trekken en mensen die kennis hebben hun werk laten doen en behouden. Ook ga je verder als zelfstandige.

  2. Lees alle reacties
  3. Het is onbegrijpelijk dat het kabinet veroorzaakt heeft dat er nu steeds meer verzorgingshuizen en ook verpleeghuizen sluiten of inkrimpen en er tegelijkertijd veel minder thuiszorg beschikbaar is. Wie bedenkt nu zoiets? Er gaan ongetwijfeld ongelukken gebeuren! Ook is de werkloosheid onder jongeren en veertig- vijftigplussers te hoog om zoveel banen in de zorgsector kwijt te raken. Dat kost veel geld aan uitkeringen. En banen in de zorg die eerst betaald waren nu laten uitvoeren door vrijwilligers is tegen de wet. Ik vrees dat het straks allemaal ten koste gaat van de ouderen, die ons land hebben opgebouwd na WOII , van de zwakkeren in onze samenleving en van degenen die lager opgeleid zijn en nu hun werk in de huishoudelijke hulp verliezen.

  4. De leemtes die ontstaan in de zorg door de ontslagen worden steeds meer opgevuld door vrijwilligers. Is dat wat het kabinet wil? Het lijkt mij een verkeerde manier van bezuinigen. Ik maak het mee in de praktijk, de jaar contracten gaan er uit en de onbepaaldetijd contracten blijven zitten. De hoeveelheid werk blijft hetzelfde waar moet je de mankracht vandaan halen? Juist de vrijwilligers.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.