Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgaward voor initiatiefrijke verzorgende

‘Verzorgenden en helpenden spelen een belangrijke rol in de kwaliteitszorg, maar beseffen dat niet altijd.' Dat stelt Monique Verkerk van de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden V&VN. De jaarlijkse Zorgaward moet deze professionals motiveren om met vernieuwende ideeën te komen en meer uit hun vak te halen.
Zorgaward voor initiatiefrijke verzorgende

Door Alexandra Sweers – De V&VN heeft drie voorbeelden van vernieuwing in de zorg uitgekozen die kans maken op de Zorgaward 2009. De genomineerde ideeën zijn allemaal bedacht en uitgevoerd door verzorgenden en worden beoordeeld op het nut voor de cliënt en de toepasbaarheid door andere professionals.

Huiselijk
Fokje Agricola uit het Friese Scharsterbrug is samen met haar dochters Ellie en Ypie genomineerd. Zij zetten samen de zelfstandige woonzorgvoorziening Westersypen op voor dementerende ouderen. Verkerk: ‘Toen de dementerende moeder van Fokje naar een verpleeghuis moest, besloot ze de schuur naast haar boerderij om te bouwen tot woonzorgvoorziening. Ze bestaan inmiddels twee jaar, maar zijn vijf jaar bezig geweest met de voorbereidingen.’ De Agricola’s zijn een samenwerking aangegaan met een thuiszorgorganisatie zodat er een team van 12 verzorgenden klaarstaat. Inmiddels wonen er 8 dementerenden in huiselijke sfeer.

Verwenzorg
Cliënten die langdurig opgenomen zijn in de ggz missen vaak kleine dingen die het leven leuker maken. Een uitstapje naar het theater of een concert bijwonen, een dagje winkelen of een keer lekker uit eten. Genomineerde Anette Mandemaker van GGNet in Apeldoorn heeft de zogenaamde ‘verwenzorg’ weten in te bedden op de werkvloer.

Stappenplan
De derde genomineerde is Nikki Visser van De Beukenhof in Loosdrecht. ‘Daar hebben de professionals op een intensieve manier de dwangmaatregelen teruggedrongen. Dit is gelukt door het gebruik van een duidelijk stappenplan, waarbij de familie nauw wordt betrokken. Ook schreven ze een protocol voor het gebruik van domotica-oplossingen: slimme technische snufjes.’

Tijdens de Dag van de Verzorging op 6 oktober worden de voorbeelden door een vakjury beoordeeld. De winnaar krijgt 500 euro plus een certificaat en een beeld. ‘Maar het belangrijkst is nog de emancipatie van de verzorgende’, aldus Verkerk.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: Foto: ANP/Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.