Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Wijkteam moet weten van gehandicaptensport’

Sociale wijkteams moeten de kennis in huis hebben om mensen met een beperking die willen sporten te kunnen doorverwijzen, vindt VWS. Buurtsportcoaches worden hiervoor bijgeschoold.
gehandicaptensport
Sociale wijkteams moeten mensen met een beperking die willen sporten doorverwijzen. - Foto: ANP

Sporten voor mensen met een beperking moet meer toegankelijk worden als het aan minister Edith Schippers ligt. In haar nieuwe sportbeleid ‘Grenzeloos Actief’ staat dat het sporten voor mensen met een beperking zoveel mogelijk bij bestaande sportverenigingen moet kunnen en dat het duidelijk moet zijn welk passend aanbod er in de omgeving te vinden is.

Buurtsportcoach

De gemeenten worden gestimuleerd om een buurtsportcoach in te zetten. Deze coaches worden bijgeschoold over sporten met een beperking en zorgen dat de sociale wijkteams op de hoogte zijn van wat er allemaal mogelijk is. De overheid gaat samen met scholen, sportverenigingen en zorginstellingen aan de slag om het sportaanbod te verbeteren. Hiervoor is subsidie beschikbaar via de Sportimpuls.

Nederland deed in 2014 met een indrukwekkend team mee aan de Paralympics bij het alpineskiën en het snowboarden. Lees hier meer >>

Vanzelfsprekend

Het Fonds Gehandicaptensport heeft samen met het NOC*NSF al het digitaal platform unieksporten.nl opgezet. Op dat platform kunnen mensen met een handicap een leuke sport in hun buurt vinden. Het doel is dat gehandicaptensport steeds vanzelfsprekender wordt.

Zorgorganisaties erkennen de sportvereniging nauwelijks als wijkpartner om een succesvolle, wijkgerichte aanpak te ontwikkelen. En dat is onterecht, vinden Penny Nugteren en Sanne Scholten. Zij roepen gemeenten en zorgorganisaties op om de toegevoegde waarde van sportverenigingen te ontdekken en vooral de samenwerking aan te gaan. Lees hier meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.